SAM_0667

Concluzii

 

“Cui are… i se va da” 

Datorita unei autoselectii, cei care vin la hipnoterapie, au abilitati de a trai transe hipnotice dezvoltate… si aceste abilitati se pot dezvolta si mai mult.

De foarte multe ori, ei intra in transe profunde chiar din prima sedinta (indicatori: reactii ideosenzoriale, distorsiunea timpului, amnezie posthipnotica).

 

“Cui n-are… “ 

In cazul (extrem de rar) in care clientul nu ar reactiona (nu se poate concentra asupra cuvintelor, nu se poate relaxa deloc, nu-si poate imagina nimic, nu se poate transpune in situatie in niciun fel, nu simte nicio senzatie in corpul lui, in timpul exercitiilor de imaginatie (grad de sugestibilitate scazut)… inseamna ca aceasta terapie in hipnoza, nu este potrivita pentru el.

Poate sa mearga la consiliere psihologica sau la orice  tip de psihoterapie care nu implica transa hipnotica… ci se desfasoara in stare de veghe si prin dialog. Exista si tratament medicamentos. Acesta este prescris de medic, de obicei neuropsihiatru. Cand simptomele sunt foarte intense, se recomanda tratament medicamentos.

Totusi nu a pierdut chiar totul.

A pierdut doar oportunitatea de a beneficia de acest minunat instrument: transa hipnotica si de acest tip, foarte puternic si rapid, de terapie: in hipnoza!

El poate, totusi, sa beneficieze, daca are o minima deschidere la experienta, de efectele pozitive ale celor 4 exercitii de relaxare cu imagerie dirijata, din cadrul sedintelor de pregatire,  deoarece starea de relaxare este insotita intotdeauna de o stare de bine… liniste… calm… energie… placere.

Mai exista o optiune, pentru cei carora le este dificil sa se relaxeze sau vizualizeaza mai putin decat si-ar dori: „Trainingul autogen”, tehnica de relaxare conceputa de psihiatrul german I.H. SCHULTZ.

Cu ajutorul acestei tehnici, vor invata sa se relaxeze din ce in ce mai mult cu fiecare sedinta, pana cand vor ajunge la o relaxare suficient de profunda incat sa poata continua cu sedinte de hipnoterapie, de orice tip doresc: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata, terapie ericksoniana, hipnoza clinica, clasica si moderna.

Pot de asemenea sa ramana la antrenamentul autogen, fiindca efectele lui sunt foarte puternice.

Trainingul autogen Schultz este extrem de echilibrant (fizic, emotional, mental) si  se poate lucra cu el, invatand tehnica, foarte usor, pentru ca aici se porneste de la senzatii (greutate, caldura) pe care orice om le simte in mod natural, atunci cand este profund relaxat.

Accentul se pune pe senzatii, nu li se solicita in mod deosebit imaginatia.

Toti ne-am nascut cu capacitatea de a ne relaxa pentru a ne elibera de stres si pentru a ne simti mai bine, mai echilibrati.

Din cauza stresului cotidian si a situatiilor psihotraumatizante, aceasta abilitate s-a diminuat… si asa au aparut bolile psihosomatice.

Insa orice lucru pe care l-am stiut candva, il putem reactualiza si chiar dezvolta. Si asta face antrenamentul autogen.

“Nimic de facut… de gandit… de schimbat… nimeni pe care sa trebuiasca sa multumiti… doar ascultati si va relaxati… ganditi-va ca v-ati retras undeva ca sa va odihniti… ca sa dormiti o perioada.”

AT-Schultz este  usor si se invata foarte repede, in 6-12 sedinte, in hipnoterapie (in transa hipnotica).

Insa efectuat in starea de veghe, in psihoterapie, invatarea antrenamentului autogen Schultz, poate dura 5- 6 luni, cu 2-3 sedinte pe saptamana.

Atata timp cat putem visa cu ochii deschisi (reveria ), cat ne putem inchipui lucrurile pe care le citim undeva, cat putem relaxa voluntar muschii striati, cat putem modifica respiratia, astfel incat sa respiram rar si abdominal… putem si sa invatam sa intram in transa.

Oricine poate invata, daca doreste, sa aprofundeze transa in care intra in fiecare  zi de nenumarate ori.

In hipnoterapie, invatam sa aprofundam transa (relaxarea) si sa folosim aceasta stare  pentru a rezolva ceea ce avem de rezolvat, cu ajutorul mintii noastre subconstiente (forta noastra interioara, “ingerul nostru pazitor”, “duhul fermecat”, inteligenta interioara, intuitia noastra) .

In toate cazurile, experienta transei hipnotice, a intalnirii cu sufletul nostru, este interesanta, fascinanta si greu de verbalizat.
Experienta transei este ca si in cazul invatarii inotului, cand abia dupa ce intram in apa, stim despre ce este vorba.
Si cat de bine ne putem simti… liberi… inotand in universul interior.

Unii o simt ca pe o plutire extrem de placuta!

 
Tags: No tags

Comments are closed.