articole

Discutia pre-hipnotica

 

 

Exista probabil cateva conceptii gresite pe care le aveti despre disciplina cunoscuta sub denumirea de „hipnoza„.

 

1. Ce anume va asteptati sa se intample in timpul si dupa starea hipnotica ?
Numeroase idei ale oamenilor in legatura cu acest lucru provin din articole de ziare, povesti senzationale din reviste, spectacole de scena, filme sau televizor. Ei se asteapta sa fie complet inconstienti in timpul perioadei de transa si sa nu-si reaminteasca nimic din ceea ce s-a intamplat, o data ce transa a luat sfarsit.

 

2. Nu exista asemanare reala intre somnul hipnotic si somnul obisnuit.
Desi in timpul inductiei ochii dumneavoastra incep sa se simta din ce in ce mai obositi si ii veti inchide, la fel ca atunci cand va duceti sa va culcati, totusi, tot timpul cat sunt inchisi, veti ramane tot atat de alerti ca si cand ar fi deschisi.

 

3. Nu va asteptati neaparat sa uitati ce s-a intamplat in timpul transei o data ce aceasta a trecut.

Intrucat ati vazut probabil demonstratii de experimente hipnotice la televizor, in care sunt folositi subiecti special antrenati, puteti sa presupuneti ca exact aceleasi lucruri se vor intampla si cu dumneavoastra daca permiteti sa fiti hipnotizat. Probabil va asteptati sa aveti o pierdere completa de memorie in legatura cu orice se intampla in timpul starii de hipnoza. Surprinzator, probabil ca va veti reaminti ceea ce s-a intamplat, dar poate veti fi convins ca n-ati fost deloc hipnotizat in tot acest timp. Numai un mic procent dintre oameni care sunt capabili sa atinga o asemenea profunzime incat sa treaca printr-o pierdere completa de memorie si, pentru scopuri clinice obijnuite, in mod sigur nu este necesar acest lucru si este foare arareori de dorit.

 

4. Lucrand cu un hipnoterapeut, multi oameni se tem sa nu-si piarda controlul asupra gandurilor lor.

Exista o impresie larg raspandita in public conform careia daca o persoana permite sa fie hipnotizata, n-are de ales decat sa se supuna in mod implicit comenzilor hipnozatorului. Aceasta este puterea vointei lui care a determina abandonarea completa, cu rezultatul ca sunteti obligat sa duceti la indeplinire ordinele lui in mod automat. Aceasta inscrie urmatoarea dificultate pe lista – teama de a fi dominat. Daca intr-adevat am considera ca acestea sunt reale, nu cred ca multi dintre noi am fi dispusi sa ne permitem sa fim hipnotizati. Stiu ca eu n-as permite. Daca hipnoza ar putea fi produsa doar prin puterea vointei hipnozatorului, ar rezulta firesc ca oamenii cei mai usor de hipnotizat ar fi cei cu o vointa foarta slaba. Cu siguranta ca nu este cazul, pentru ca in realitate se intampla ca lucrurile sa fie exact invers.

 

5. Nu trebuie sa va fie teama in nici un fel de a fi dominat de hipnozator, nu puteti fi niciodata obligat sa faceti sau sa spuneti ceva ce contestati puternic.

Daca cineva ar urma sa va oblige sa faceti sau sa spuneti ceva profund inconfortabil, ar trezi un atat de mare conflict mental in gandurile dumneavoastra („trebuie, dar nu pot”) incat ati iesi singur din transa imediat. Nici un hipnozator nu poate sa va oblige sa faceti ceva care violeaza codul dumneavoastra moral sau etic.

 

6. Oricine vorbeste si citeste cu o libertate rezonabila, poate sa-si auto-induca hipnoza.

 

7. Aproape orice persoana poate sa raspunde la sugestiile hipnotice intr-un grad mai mare sau mai mic, rapid sau dupa o perioada mai lunga de antrenament.

 

8. „Puterea” hipnozei este o putere a persoanei care urmeaza a fi hipnotizata, nu „puterea” hipnozatorului.

 

9. Cuvintele au putere prin faptul ca produc idei in mintea ascultatorului.

Acceptarea anumitor idei constituie hipnoza.

 

10. Sugestia de tip hipnotic joaca un rol foarte mare in viata noastra de zi cu zi.

Suntem in mod constant expusi la acest lucru. Poate fi folosit in mod deliberat in scopul beneficiului nostru fizic si emotional.

 

11. Nu incercati sa va fortati prea tare, mai degraba fiti relaxat.

Un efort puternic de a fi hipnotizat va impiedica un raspuns bun, la fel ca si rezistenta puternica.

 

12. Ce s-ar intampla cu dumneavoastra daca banda de casetofon s-ar rupe in timp ce ati fi in transa ?

Nu radeti, aceasta intrebare este foarte frecventa. Reactia subiectului la disparitia brusca a vocii hipnozatorului (inclusiv propria voce), poate sa varieze in functie de profunzimea transei si de tipul de stare. Un subiect intr-o transa usoara poate sa se trezeasca dupa bunul plac. Un subiect intr-o transa somnambulica (profunda) ar putea sa iasa din hipnoza intr-un timp scurt, fie sa intre intr-un somn natural si sa fie in afara transei, cand se trezeste din somn.

 

13. In realitate, nu hipnozatorul v-a hipnotizat si nici un hipnozator n-a hipnotizat vreodata o fiinta umana!

Totusi, multi indivizi au intrat intr-o hipnoza profunda pentru ca intr-adevar au vrut sa faca acest lucru. Nimeni nu va face sa va inchideti ochii prin sugerarea inchiderii ochilor. Nu veti inchide ochii daca nu doriti acest lucru. Nici o alta persoana nu va poate face sa numarati in gand sau sa a ridicati bratele daca nu doriti acest lucru.

 

Timpul petrecut pentru eliminarea prejudecatilor, indoielilor si temerilor nu este niciodata pierdut. Nu numai ca va asigura o inductie mai rapida si mai plina de succes, dar esecurile vor deveni mai putin frecvente. Rolul pe care-l jucati in acest proces, oricat de pasiv ar putea fi, este critic. Fara cooperarea si dorinta dumneavoastra, nimic nu poate fi realizat, cu atat mai putin autohipnoza.”

Bruce Godberg – Vindecarea spirituala.

 

 

Mituri despre hipnoză

 

 

Despre pauza de informare

Daca se depaseste timpul sedintei pentru care dvs ati optat cand v-ati programat, inseamna ca aveti nevoie de o pauza de informare.

Informarea se poate face:

  • fie in cadrul cabinetului (puteti stabili oricate sedinte simtiti ca aveti nevoie ca sa intelegeti cum decurg lucrurile in hipno-psihoterapie),
  • fie pe cont propriu: prin carti, de pe internet, sau/si prin articolele puse de noi pe site-ul nostru.

 

Carti:

 

Articole:

 

 

 

 

Terapia in cabinet/online:

Magazin-online – psih. Nicoleta Boghianu

Magazin-online – psih. Victor Adrian Gavrilov

 

Terapie autoadministrata (self-help): 

Programe audio

 

Noi va uram succes!

Comments are closed.