autentic

Hipnoza standardizata – protocolul standardizat al lui Palsson

„Palsson (1998) a creat singurul protocol hipnotic standardizat pentru SCI (sindromul colonului iritabil).”

„Palsson s-a straduit sa creeze ceva ce ar putea fi folosit cu incredere, pentru toti cei cu SCI, fara a se devia de la procedura.

 Protocolul detaliat se  intinde pe 7 sedinte si este conceput pentru a fi livrat verbal, Palsson oferind o documentare stiintifica exacta a interventiilor  folosite, si crescand, astfel, potentialul de replicabilitate si generalizare in randul cat mai multor medici.

Pana la aceasta ora este sigurul protocol oral complet standardizat pentru SCI care a fost testat.”

Palsson (comunicare personala, 2004) a subliniat ca este mai bine sa-l ajuti pe pacient sa disocieze ducandu-l intr-o stare de hipnoza profunda intr-o scena si incurajandu-l cu fermitate sa-si exercite imaginatia cu cat mai multe simturi (…)

Scopul protocolului ramane o administrare cuvant cu cuvant care poate fi folosita pentru toti pacientii cu SCI.”

Protocolul contine 7 sedinte de hipnoza standardizata, programate aprox. la 2 saptamani, pe o perioada de 12 saptamani. Scenariile sunt menite sa fie respectate intocmai, cu exceptia partii de inductie, care trebuie adaptata raspunsului hipnotic specific al individului, pentru a se asigura o anume profunzime. Pacientului i se atrage atentia ca deseori ameliorarea nu este observata decat la jumatatea tratamentului.

Dupa a doua sedinta de tratament, pacientilor li se ofera o inregistrare audio pentru exercitiile de acasa, care este realizata cu vocea terapeutului si urmareste cuvant cu cuvant scenariul destinat acestui scop.

Pacientii sunt instruiti sa foloseasca inregistrarea ori de cate ori este posibil, dar nu mai putin de 5 ori pe saptamana. Ei sunt incurajati sa continue sa exerseze pana dupa incheierea ultimei sedinte de hipnoza.

De asemenea, sunt incurajati ca, o data, sa incerce sa faca exercitiile pentru acasa si fara inregistrare, daca doresc. De indata ce pacientul se familiarizeaza cu limbajul inregistrarii, el poate exersa oriunde, oricand, fara sa depinda de aparatura audio.”
Barabasz&Watkins: „Tehnici de hipnoterapie” pg.415-417

 

Programul audio  „Ora de Vis” pentru eliberare de stres si stare de bine: ora-de-vis-program-audio

Tags: No tags

Comments are closed.