Studiile stiintifice efectuate in mai multe tari demonstreaza ca sedintele online (consiliere psihologica sau psihoterapie, individuale, de cuplu sau coaching) au acelasi efect si sunt la fel de eficiente ca sedintele care se desfasoara intr-un cabinet. Spre exemplu, o cercetare publicata de Asociatia Americana de Psihiatrie (Psychiatric Services, April 2012) a evaluat eficacitatea sedintelor video asupra a 98.609 pacienti cu probleme de sanatate mentala, rezultand ca numarul pacientilor spitalizati s-a diminuat cu 25% in urma utilizarii sedintelor la distanta.
„Cercetatorii de la Brigham Young University au studiat un grup de 30 de persoane diagnosticate cu depresie severa. In loc de opt vizite la o clinica specializata, participantii la studiu au primit asistenta telefonica din partea terapeutilor.
Durata unei sedinte telefonice a fost cuprinsa intre 21 si 52 de minute, iar pacientii nu au primit medicamente antidepresive in urma unei astfel de consultatii, anunta psychcentral.com.
Sase luni mai tarziu, procentul celor care au scapat de depresie era de 42 % in cazul persoanelor asistate prin telefon si de aproximativ 50 % in cazul subiectilor care au beneficiat de terapia clasica, intalnindu-se fata in fata cu terapeutul.”
Serviciile psihologice online inregistreaza o crestere importanta in ultima perioada, dar isi justifica rolul si importanta prin faptul ca sunt eficiente si foarte practice.