cum-sa-folosim-puterea-subconstientului-2819303_big-195x150

Respectul de sine

Asumati-va responsabilitatea propriei fericiri

Cine este responsabil ptr. fericirea dumneavoastra? Cine este responsabil pentru fericirea sotului, sotiei, copilului, colegilor? Poate ca ati invatat deja ca sunteti singurul responsabil pentru fericirea sau nefericirea personala, sau mai credeti oare si acum ca altcineva poate sau ar trebui sa „va faca fericit”? Desi este intotdeauna preferabil sa fim cat mai milosi si mai serviabili, pe masura ce ne maturizam, fiecare devine responsabil pentru sine. Fora uneltele necesare pentru a cladi respectul de sine, poate parea foarte dificil sa stim ce avem de facut. Cu toate acestea, am aflat acum in ce fel sa ne utilizam gandurile, sentimentele si imaginatia, alaturi de intuitie. Respectul de sine trebuie sa-l construiti pentru dumneavoastra. Nimeni altul n-o poate face in locul dumneavoastra.

Atunci cand simtiti ca suntem vinovati pentru nefericirea altuia, ne intemnitam in vinovatie. Asta nu-l ajuta nici pe individul respectiv si nici pe noi, iar cu timpul putem incerca resentimente vizavi de aceasta „legatura”. De aceea, tratati-i pe oameni cu respect si incurajati-i sa vorbeasca si sa gandeasca bine despre ei insisi si despre altii, iar apoi reveniti cu atentia asupra dumneavoastra.

Sentimentele de insatisfactie provin din interior. Niciodata nu este prea tarziu sa va concentrati atentia asupra nevoilor proprii. Ce ati putea face pentru dumneavoastra, care sa va ajute sa va simtiti mai bine? Cum va puteti imbunatati relatiile, pentru ca ele sa fie mai calde, mai tandre? Partea cea mai importanta din dumneavoastra este intuitia persoana – pe ea trebuie s-o ascultati ca sa actionati in mod cuvenit, pentru a va simti fericit si implinit. Ramanand echilibrat, multumit si avand obiective bine definite in viata, demonstrati un inalt respect de sine.

„Acum, imi ascult intuitia, in legatura cu ceea ce este cel mai bun pentru mine.”

Este usor sa ne risipim energia, pierzandu-ne vremea cu fleacuri, cu lucruri care, de fapt, nu sunt importante. Pana si prietenii cei mai dragi si familia ne pot secatui energia, daca permanent ne facem griji in legatura cu ei. Zilnic, trebuie sa va intrebati: „Care este cea mai importanta utilizare a timpului meu”?. Nimeni altul nu poate face asta in locul dumneavoastra. Controlati din ora in ora ce faceti cu energia si cu timpul dumneavoastra, ambele la fel de pretioase. Dupa ce v-ati facut o idee in privinta a ceea ce doriti sa obtineti, este mai usor de stiut cum ar trebui sa va folositi timpul si energia. Va veti simti implinit doar cand veti face ceea ce este important pentru dumneavoastra si va ofera fericire. Uneori, poate fi lucrul la un proiect, alteori, un pahar de vin sau urmarirea unei emisiuni la televizor. Pentru a beneficia de un inalt respect de sine, de implinire si pace mentala, trebuie sa fiti atent la intuitia personala.

Fiti sincer fata de dumneavoastra. Daruirea si receptarea se desfasoara pe multe niveluri, Intr-o relatie bilaterala, unul dintre parteneri se poate ingriji mai mult de partea financiara, materiala, iar celalalt poate oferi mai mult in directia sprijinului mintal si emotional. In ziua de azi, multe femei se plang de pierderea identitatii intr-o relatie, mai ales atunci cand sunt dependente financiar. Similar, multi barbati se simt sub presiune, datorita faptului ca sunt sustinatori financiar intr-o relatie, ceea ce duce la un respect de sine scazut. A va simti obligat sa faceti anumite lucruri, atunci cand acestea nu va slujesc in mod optim interesul, nu va onoreaza nici pe dumneavoastra si nici pe cealalta persoana. De aceea, daca sunteti intretinut financiar, nu va judecati. Ramaneti permanent echilibrat, astfel incat sa nu regretati nimic sau sa nu aveti parte de resentimente.

In relatiile dumneavoastra, este foarte important sa continuati sa va simtiti bine, sa faceti ceea ce este cel mai bun pentru dumneavoastra insiva. Poate ca nu va fi nevoie sa faceti unele corectii, pentru a va adapta partenerului sau copiilor, intr-un fel care nu va va submina respectul de sine. Atunci, lor nu le va mai reveni „povara” de a incerca sa va ridice moralul, iar dumneavoastra le veti acorda libertatea de a face ceea ce vor pentru a ramane fericiti. Atunci cand sunteti fericit, demonstrati partenerului, familiei si prietenilor ca si ei pot proceda la fel pentru fericirea proprie.

„Toti au de castigat cand eu sunt fericit.”

Respectul de sine este important pentru tineri

Daca sunteti tanar, poate ca incercati sentimente confuze fata de ce anume este valoros, fata de ce este important in viata dumneavoastra. Ati mostenit un sistem, sau absenta unuia, o modalitate de a va raporta la altii si o lume transmisa de generatiile anterioare, care e posibil sa nu va fi parut de mare ajutor. Prin urmare, poate fi dificil sa va orientati spre ce este important pentru dumneavoastra.

In aceasta deruta, e posibil sa va indoiti de propria persoana si sa simtiti ca nu sunteti important. Poate ca nu va apreciati sau nu va respectati pe deplin. Poate ca nu doriti sa va asumati o responsabilitate, ori doriti sa vi-o asumati dar nu stiti cum sa procedati. Primul pas util este de a inceta sa-i invinuiti pe altii: parinti, profesori, prieteni sau guvern. Desi e posibil sa vi se para ca nu v-au fost de nici un ajutor, probabil ca ei au facut ce au putut mai bine. Examinati ce puteti face pentru dumneavoastra. O parte importanta a acestui proces consta in a privi felul in care ganditi, vorbiti si actionati. Gandurile si actiunile dumneavoastra sunt utile, pentru dumneavoastra si pentru altii? Sunteti tipul de persoana care ati visat sa fiti?

Respectul de sine ii poate ajuta pe dependenti

Multi tineri dau dovada de un respect de sine scazut, de o lipsa a obiectivelor in viata, de o dorinta de a scapa de sentimentele curente si de a le inlocui cu senzatia de ameteala placuta si lipsita de griji. Aceasta ii conduce spre experimentele cu droguri. Unele droguri, indeosebi cocaina, sunt extrem de eficiente in inlaturarea emotiilor si, o data cu ele, a sentimentului de autoapreciere a individului si a intuitiei personale.

Daca dumneavoastra (sau o persoana cunoscuta) doriti sa scapati de dependenta de un drog, asigurati-va mai intai ca aveti sprijin pentru acele momente cand va veti simti tentat sa recurgeti din nou la drog. Concentrati-va asupra ameliorarii sanatatii dumneavoastra. Important este sa strabateti, cumva, ziua de azi, iar nu sa va indreptati atentia asupra unui viitor prea indepartat. Incepeti sa va ascultati intuitiile, care stiu ce este cel mai bine pentru dumneavoastra. Lucrati asupra respectului de sine, descoperiti ceea ce doriti sa faceti cu viata dumneavoastra, ce doriti sa munciti. Daca se poate, gasiti-va o slujba si castigati bani, care sa va permita sa traiti cu un anume respect de sine. Va va fi de ajutor sa realizati o retea de oameni cu care v-ar placea sa semanati – de pilda, cei care nu consuma droguri. Apoi, va puteti reface legaturile din interiorul familiei, care, probabil, au fost afectate de dependenta dumneavoastra.

„Cand doresc respect, incep prin a ma respecta pe mine.”

Pentru tineri

Ce doriti sa faceti cu viata dumneavoastra? Cum ati dori sa fie viata dumneavoastra? Ascultati-va intuitiile, visele, fanteziile. Scrieti-le.

Discutati cu persoane care fac genul de munca de care va simtiti atras. Intrebati-i, de pilda, despre specializarile necesare. Notati intr-un carnet ideile dumneavoastra despre lucrurile care va intereseaza, la care simtiti ca v-ar face placere sa munciti.

Care este primul pas pe care-l puteti face acum, in raport cu modul cum v-ar placea sa fie lumea dumneavoastra? Exista o organizatie careia v-ati putea altura? Daca grijile dumneavoastra se indreapta spre mediul inconjurator, ce puteti face? Acasa sau la scoala, de ex., pentru a economisi energie sau a recicla obiecte?

Remarcati ce este eficient pentru dumneavoastra, in mentinerea respectului de sine la un nivel inalt. Ascultati-va intuitia personala si presentimentele. Scrieti-le in carnet.

Crearea satisfactiei si a multumirii

Relaxati-va si procedati in felul urmator:

Enumerati toate lucrurile pe care le puteti face, care va ofera satisfactie si senzatie de progres in viata. Stabiliti data si ora cand le veti face.

Ce puteti face alaturi de partenerul de viata, alaturi de un prieten sau de un membru al familiei, care sa fie placut si satisfacator pentru amandoi? Din nou, stabiliti ora si data cand le veti face.

Tags: No tags

Comments are closed.