′′ Speranța este cel mai îndrăzneț act de imaginație pe care îl cunosc.” – Edith Eger
Terapie centrata pe obiectiv si pe resurse – voce psih. Victor Adrian Gavrilov
„Fericirea vine atunci cand crezi in ceea ce faci.”
Brian Tracy
Hipno-psihoterapia
Discutia prehipnotica
Transa hipnotica
Trasa hipnotica are un rol esential in trairea experientei terapeutice. Pentru a obtine schimbari in stuctura profunda de personalitate este necesara o transa cel putin medie. Influente exista si in transele mai usoare, cum de altfel exista si in starea de veghe, insa cu cat transa este mai superficiala cu atat numarul de repetitii, necesare pentru a obtine o schimbare, este mai mare. Exista desigur si exceptii, dar sunt doar exceptii.
Scopul principal al hipnozei este absortia intr-o realitate imaginata, focalizarea atentiei pe ” realitatile interioare”.
Experienta traita este cu atat mai intensa si mai complexa cu cat relaxarea este mai profunda.
–
„How you see your future is much more important than what has happend in your past.”
Zig Ziglar
Structura programului de hipno-psihoterapie
- Ciclul I: 11 sesiuni de terapie in relaxare si hipnoza + 2 sedinte de pregatire. Sedintele de pregatire se fac inainte de a incepe sesiunile de terapie.
- Ciclul II: 13 sesiuni de hipnoterapie.
- Programe speciale: 10 sesiuni de hipnoterapie.
- Micro-programe de terapie pentru unele tulburari psiho-somatice.
Exista trei versiuni ale programului „Ora de Vis”, care au urmatoarele inregistrari audio:
1.Versiunea 2017:
Ciclul I
2.Versiunea 2020:
Ciclul I
3.Versiunea 2014:
- Ciclul I
- Ciclul II
- Programe speciale
- Microprogram de terapie pentru unele tulburari psihosomatice.
Ciclul I al programului de hipno-psihoterapie contine:
- 2 sesiuni de pregatire.
- 10 sesiuni de hipnoterapie – tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + hipnoterapie ericksoniana.
- 1 sesiune sugestoterapie – tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + training autogen Schultz / psihoterapie sugestiva.
Versiunea 2015-2017 era structurata pe schema unor ateliere de lucru, de 120 minute/sedinta, si continea 30 minute pentru discutii:
- informatii (20 min.)
- trairea experientelor in stare de relaxare (45 min.) si hipnoza (45 min.)
- discutii post-transa (10 min.)
Ulterior am lucrat si cu sedintele comasate de 90 minute, pe care le-am denumit forma scurta de Hipnoterapie / Sugestoterapie si oricine dorea timp pentru discutii putea solicita videoterapie.
- 45 min./sedinta
Sedinte comasate – Relaxare + Transa:
- fara intregistrari audio
- cu inregistrari audio – R + T sau R / T – din programul Ora de Vis – versiunea 2017
Concluzii
Fiecare ciclu cuprinde 11 sesiuni de terapie, la care se pot adauga (optional, in Ciclul II) alte 2 sesiuni de terapie. La inceput, inaintea sesiunilor de terapie, se fac cele doua sesiuni de pregatire, dupa ce completati Formularul pentru cei 6 pasi ca sa stiti ce facem si sa nu confundati psihoterapia cu vrajitoria. Acesti 6 pasi nu sunt obligatorii, ei doar va orienteaza spre informatia pe care ar fi bine sa o aveti inainte de a incepe terapia, sunt ca o plimbare printr-un magazin.
Frecventa sedintelor
- 1-3 sedinte pe saptamana (stabiliti dv.).
- Se poate si mai rar – o sedinta la 10-20 zile – dar se diminueaza mult efectele dupa aprox. o saptamana, daca nu lucrati cu tehnicile invatate si/sau cu videoclipurile cabinetului intre sedinte.
Hipnoza clinica este o terapie scurta, centrata pe simptom si orientata spre obiectiv si presupune trairea unor experiente in transa (ca si cum am visa, stiind ca visam), experiente care sunt in functie de metaforele, tehnicile, scenariile psihoterapeutice (scrise de specialisti americani, englezi, francezi, italieni) folosite in cadrul sedintelor, si care au rolul sa activeze potentialul latent al clientului, resursele sale din subconstient, ajutandu-l sa gaseasca raspunsurile si solutiile la problemele sale, folosindu-se de experienta sa de viata si de aptitudinile, talentele, capacitatile si abilitatile sale.
Este o hipnoza fractionata care contine:
- „tehnici de relaxare cu imagerie dirijata pentru diminuarea si eliminarea simptomului si clarificarea obiectivelor de viata (au si alte obiective terapeutice) – cu acestea puteti sa lucrati, apoi, si singuri (in autohipnoza), oricand doriti sa va simtiti bine; invatati tehnici (hipnopedie).
- „hipnoza ericksoniana” („transa principala”, „relaxare profunda cu scenarii psihoterapeutice lungi si sugestii directe, pentru atingerea obiectivelor „) – terapia „in sine”; traiti experiente (hipnopedie si hipnoterapie).
Este o interventie structurata, standardizata in procent destul de mare, contine scenarii psihoterapeutice si tehnici adaptate de noi, fara a exclude, catusi de putin, individualizarea terapiei.
Mecanismele care functioneaza in terapia prin sugestie
Exista multa literatura despre mecanismele care functioneaza in sugesto-terapie („tehnici spirituale”, „mintea vindeca corpul”, „terapia cu ajutorul cuvintelor”) si a postat si fiul meu, psiholog, psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov, multe articole pe site. Puteti sa le cititi aici.
- Hipnoza clinica (curs introductiv) – ce este hipnoza?
Hipnoterapia este o terapie centrata pe eliminarea simptomelor, activarea resurselor si clarificarea obiectivelor de viata. Cine doreste, poate sa repete regresiile de varsta pentru aflarea cauzei problemei, ori de cate ori doreste (cu acelasi scenariu sau cu alte scenarii: avem cel putin 5 scenarii pentru regresii, diferite!). Noi facem o singura regresie, in transa a 6-a, de obicei, si este absolut suficienta, dar daca doriti (mai multe amintiri, etc) putem sa facem o escala si sa va plimbati prin trecutul dv., atata timp cat doriti. Apoi continuam terapia de baza.
Terapia ericksoniana este centrata pe simptom, pe resurse, pe obiectiv si pe viitor (nu pe trecut). Se considera ca locul unde vrem sa ajungem ne influenteaza mai mult comportamentul decat faptul ca, nu stiu cand, candva, s-a intamplat nu stiu ce. Terapiile scurte sunt, de obicei, centrate pe eliminarea simptomului (stresul fiind un factor extrem de important, cauzal sau/si amplificator) nu pe constientizarea cauzei problemei (amintirea „evenimentului sensibilizator initial”, a” evenimentelor sensibilizatoare secundare”), ca psihanaliza, de exemplu. Psihanaliza poate dura 3- 5 ani!
Inconstientul poate sa ramana inconstient, in terapia ericksoniana, important este ca problema dumneavoastra sa fie rezolvata si sa va atingeti obiectivul dorit. Tehnicile de relaxare sunt cele mai importante instrumente de eliminare a efectelor negative provocate de stres!