cropped-LogoMakr_0FNvPl-1.png

Imagineaza-ti…

′′ Speranța este cel mai îndrăzneț act de imaginație pe care îl cunosc.” – Edith Eger

 

Terapie centrata pe obiectiv si pe resurse – voce psih. Victor Adrian Gavrilov

„Fericirea vine atunci cand crezi in ceea ce faci.”

Brian Tracy

„Păpădia: o singură plantă produce în jur de 2.000 de semințe anual. Fiecare dintre acestea, fără excepție, este eliberată în aer la cea mai mică boare de vânt, fără ca păpădiei să-i pese încotro se îndreaptă aceasta sau dacă va avea parte de o soartă bună la aterizare.
Într-adevăr, majoritatea acestor semințe vor ajunge pe un asfalt dur, anost, unde vor zăcea fără sens, o eroare în cursa genetică a supraviețuirii și a înmulțirii… Ceea ce contează este că, în fiecare primăvară, fiecare crăpătură din asfalt va fi plină de păpădii.
Acesta este scopul, nu-i așa? Ca fiecare crăpătură, să fie umplută cu ideile, creativitatea și inovațiile tale.“
Seth Godin

Hipno-psihoterapia

Discutia prehipnotica

„In timp ce ma asculti…
totul se schimba…
respiratia ta se schimba…
gandurile si imaginile care iti trec prin minte se schimba si ele…
Doreste inconstientul tau sa te conduca intr-o transa hipnotica profunda ?”
MILTON ERICKSON
Transa hipnotica

Trasa hipnotica are un rol esential in trairea experientei terapeutice. Pentru a obtine schimbari in stuctura profunda de personalitate este necesara o transa cel putin medie. Influente exista si in transele mai usoare, cum de altfel exista si in starea de veghe, insa cu cat transa este mai superficiala cu atat numarul de repetitii, necesare pentru a obtine o schimbare, este mai mare. Exista desigur si exceptii, dar sunt doar exceptii. Scopul principal al hipnozei este absortia intr-o realitate imaginata, focalizarea atentiei pe „realitatile interioare”. Experienta traita este cu atat mai intensa si mai complexa cu cat relaxarea este mai profunda.

„How you see your future is much more important than what has happend in your past.”

Zig Ziglar

Structura programului de hipno-psihoterapie
  1. Ciclul I: 11 sesiuni de terapie in relaxare si hipnoza  + 2 sedinte de pregatire.
  2. Ciclul II: 13 sesiuni de terapie in relaxare si hipnoza.
  3. Programe speciale: 10 sesiuni de hipnoterapie.
  4. Micro-programe de terapie pentru unele tulburari psiho-somatice.

 

  Despre frecventa sedintelor si implicarea in terapie
  • 1-3 sedinte pe saptamana (stabiliti dv.).
  • Se poate si mai rar – o sedinta la 10-20 zile – dar se diminueaza mult efectele dupa aprox. o saptamana, daca nu lucrati cu tehnicile invatate si/sau cu videoclipurile cabinetului intre sedinte.

Hipnoza clinica este o terapie scurta, centrata pe simptom si orientata spre obiectiv si  presupune trairea unor experiente in transa (ca si cum am visa, stiind ca visam), experiente care sunt in functie de metaforele, tehnicile, scenariile psihoterapeutice (scrise de specialisti americani, englezi, francezi, italieni) folosite in cadrul sedintelor, si care au rolul sa activeze potentialul latent al clientului, resursele sale din subconstient, ajutandu-l sa gaseasca raspunsurile si  solutiile la problemele sale, folosindu-se de experienta sa de viata si de aptitudinile, talentele, capacitatile si abilitatile sale.

Este o terapie centrata pe obiectiv realizata in hipnoza fractionata si contine:

  •  tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (Relaxarea) – pentru diminuarea si eliminarea simptomului si clarificarea obiectivelor de viata (au si alte obiective terapeutice) – cu acestea puteti sa lucrati, apoi, si singuri (in autohipnoza), oricand doriti sa va simtiti bine; invatati tehnici  (hipnopedie).
  • hipnoterapia ericksoniana (Transa) – „transa principala”, „relaxare profunda cu scenarii psihoterapeutice lungi si sugestii directe, pentru atingerea obiectivelor ” – terapia „in sine”, traiti experiente (hipnopedie si hipnoterapie).

Este o interventie structurata, standardizata in procent destul de mare, care contine scenarii psihoterapeutice, tehnici si sugestii directe concepute de mari specialisti ai lumii, si adaptate de noi, fara a exclude, catusi de putin, individualizarea terapiei. Mie (Nicoleta Boghianu) imi apartine doar „povestea” – arhitectura terapiei – pe care am creat-o folosind cele mai bune, eficiente, placute si interesante materiale pe care le-am gasit in literatura de specialitate.

Asupra programului de terapie isi pun mult amprenta:

  • implicarea in terapie si potentialul clientului (lucrul cu tehnicile, repetitiile, micile schimbari in care se angajeaza in timpul terapiei)
  • si stilul personal al terapeutului care lucreaza cu acest program.

De aceea efectele pot fi diferite de la un client la altul si de la un terapeut la altul. Lucram cu tot ceea ce suntem si folosim materialul clientului. Motivatia, implicarea si actiunile clientului sunt conditii sine qua non. De aceea insist ca persoanele sa se informeze atat inainte cat si in timpul terapiei si sa faca ceea ce considera de cuviinta. Sau sa nu faca nimic, daca asta vor, dar in acest caz sa-si asume consecintele inactiunii lor.

Amintiti-va ca puteti sa luati pauze (de informare, de lucru cu tehnicile, sau pentru consult la un medic de specialitate pentru tratament medicamentos, daca este cazul) si ca puteti sa va opriti in orice moment, dupa orice sedinta. Aveti in vedere faptul ca, desigur, si terapeutul poate opri terapia in orice moment. Nu este nevoie de justificari din partea nimanui, suntem liberi.

Tehnicile pe care le folosim in cadrul programului de terapie sunt cele din terapia ericksoniana, din terapia cognitiv-comportamentala, programarea neuro-lingvistica, hipnoza traditionala (sugestiile directe), si alte terapii cercetate si validate stiintific.

Sesiunile dureaza 75 minute sau 100 minute, si contin atat relaxarea cu tehnici (R) cat si transa cu experiente (T). Sedintele trebuiesc completate cu inregistrarile audio corespunzatoare. Repetitiile sunt efectuate cu ajutorul inregistrarilor din programele audio, in pauza dintre sedinte, si ajuta la fixarea, amplificarea, consolidarea, si stabilizarea efectelor terapiei.

 

Mecanismele care functioneaza in terapia prin sugestie

Exista multa literatura despre mecanismele care functioneaza in sugesto-terapie („tehnici spirituale”, „mintea vindeca corpul”, „terapia cu ajutorul cuvintelor”) si a postat si fiul meu, psiholog, psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov, multe articole  pe site. Puteti sa le cititi aici.

Hipnoterapia este o terapie centrata pe eliminarea simptomelor, activarea resurselor si clarificarea obiectivelor de viata. Cei care doresc pot sa repete regresiile de varsta pentru aflarea cauzei problemei, ori de cate ori doresc (cu acelasi scenariu sau cu alte scenarii, avem cel putin 5 scenarii pentru regresii, diferite!). Noi facem o singura regresie, in transa a 6-a, de obicei, si este absolut suficienta, dar  daca doriti (mai multe amintiri, etc) putem sa facem o escala si sa va plimbati prin trecutul dv., atata timp cat doriti. Apoi continuam terapia de baza.

Terapia ericksoniana este centrata pe simptom, pe resurse, pe obiectiv si pe viitor (nu pe trecut).  Se considera ca locul unde vrem sa ajungem ne influenteaza mai mult comportamentul decat faptul ca, nu stiu cand, candva, s-a intamplat nu stiu ce. Terapiile scurte sunt, de obicei, centrate pe eliminarea simptomului (stresul  fiind un factor extrem de important, cauzal sau/si amplificator) nu pe constientizarea cauzei problemei (amintirea „evenimentului sensibilizator initial”, a” evenimentelor sensibilizatoare  secundare”), ca psihanaliza, de exemplu. Psihanaliza poate dura 3- 5 ani!

Inconstientul poate sa ramana inconstient, in terapia ericksoniana, important este ca problema dumneavoastra sa fie rezolvata si sa va atingeti obiectivul dorit. Tehnicile de relaxare sunt cele mai importante instrumente de eliminare a efectelor negative provocate de stres!

Resursele si motivatia clientului

Conteaza foarte mult si schimbarile pe  care le faceti in viata dvs, in aceasta perioada. Daca nu schimbati nimic, adica faceti aceleasi lucruri, veti obtine exact acelasi disconfort. Este chiar de asteptat ca disconfortul sa creasca in timp, pe masura ce constientizati tot mai mult  ce vreti sa obtineti, ce puteti sa faceti, si ce aveti in jurul dvs, in viata dvs! Pentru a obtine altceva, este necesar sa faceti altceva.

Ceea ce nu ne-a placut inainte, nu o sa ne placa niciodata.

In hipno-psihoterapie, terapia are loc in transa hipnotica.
Catharsisul (descarcarea emotionala), restructurarea cognitiva, etc., au loc in transa hipnotica (in cazul regresiilor de varsta),  si de multe ori, intre sedinte („criza de reglementare” sau ” criza de vindecare”).
Discutiile preliminare sesiunilor de hipnoterapie dureaza 10 – 15 minute (maxim) si au rolul de a pregati transa principala.
Conceptualizarea clinica a cazului se face in prima sedinta de pregatire, maxim si in a doua sedinta de pregatire.

Nu este „hipnoza de estrada” (de scena), nu suntem  hipnotizatori („hipnotisti”), nu dam spectacole pe diferite scene. Este psihoterapie in hipnoza („hipnoza clinica”), suntem psihologi, psihoterapeuti si hipnoterapeuti. Asta presupune urmatoarele studii: Facultate de psihologie (3-4 ani) + Master (2 ani) + Formare (specializare) in psihoterapie (4 ani) + dezvoltare si autocunoastere personala (2 ani). Apoi urmeaza treptele de specializare: practicant sub supervizare, practicant autonom, specialist, principal. Cam asta este. Plus multa munca.

„Labor omnia vincit improbus” Virgilius

Anularea unei programari

Daca nu puteti ajunge si vreti sa anulati o programare, regula generala in psihoterapie este „sa anuntati cu minim 24 de ore inainte, iar in cazul in care nu anuntati si vreti sa continuati terapia, trebuie sa platiti sedinta la care nu ati fost”. Este suficient un mesaj scurt pe telefon 0770241591 (psih. Nicoleta Boghianu) sau pe telefon 0744 812 076 (psih.  Victor Adrian Gavrilov).

Timpul pe care l-ati rezervat prin programare il puteti folosi la maxim fiind prezent de la inceputul pana la sfarsitul sedintei.

Puteti intarzia oricat (chiar si 30-40 min) – daca anuntati asta – insa, daca intarziati, sedinta nu se prelungeste, si, indiferent cat stati, platiti sedinta pe care ati rezervat-o prin programare. Acelasi lucru se intampla si daca plecati mai devreme.

Daca nu ne anuntati ca anulati programarea se revine la regula generala si sedinta se considera efectuata. Asta inseamna ca trebuie sa platiti sedinta la care nu ati fost.

 

Concluzii

Fiecare program de psihoterapie cuprinde 11 sesiuni de terapie. Inaintea sesiunilor de terapie, se fac cele doua sesiuni de pregatire, dupa ce completati  Formularul pentru cei 6 pasi ca sa stiti ce facem si sa nu confundati psihoterapia cu vrajitoria. Acesti 6 pasi va orienteaza spre informatia pe care ar fi bine sa o aveti inainte de a va programa, sunt ca o plimbare printr-un magazin.

Relaxing music for meditation: Peder B. Helland – Deep Space.

Tags: No tags

Comments are closed.