cropped-LogoMakr_0FNvPl-1.png

Imagineaza-ti…

′′ Speranța este cel mai îndrăzneț act de imaginație pe care îl cunosc.” – Edith Eger

 

Terapie centrata pe obiectiv si pe resurse – voce psih. Victor Adrian Gavrilov

„Fericirea vine atunci cand crezi in ceea ce faci.”

Brian Tracy

„Păpădia: o singură plantă produce în jur de 2.000 de semințe anual. Fiecare dintre acestea, fără excepție, este eliberată în aer la cea mai mică boare de vânt, fără ca păpădiei să-i pese încotro se îndreaptă aceasta sau dacă va avea parte de o soartă bună la aterizare.
Într-adevăr, majoritatea acestor semințe vor ajunge pe un asfalt dur, anost, unde vor zăcea fără sens, o eroare în cursa genetică a supraviețuirii și a înmulțirii… Ceea ce contează este că, în fiecare primăvară, fiecare crăpătură din asfalt va fi plină de păpădii.
Acesta este scopul, nu-i așa? Ca fiecare crăpătură, să fie umplută cu ideile, creativitatea și inovațiile tale.“
Seth Godin

Hipno-psihoterapia

Discutia prehipnotica

„In timp ce ma asculti…
totul se schimba…
respiratia ta se schimba…
gandurile si imaginile care iti trec prin minte se schimba si ele…
Doreste inconstientul tau sa te conduca intr-o transa hipnotica profunda ?”
MILTON ERICKSON
Transa hipnotica

Trasa hipnotica are un rol esential in trairea experientei terapeutice. Pentru a obtine schimbari in stuctura profunda de personalitate este necesara o transa cel putin medie. Influente exista si in transele mai usoare, cum de altfel exista si in starea de veghe, insa cu cat transa este mai superficiala cu atat numarul de repetitii, necesare pentru a obtine o schimbare, este mai mare. Exista desigur si exceptii, dar sunt doar exceptii.

Scopul principal al hipnozei este absortia intr-o realitate imaginata, focalizarea atentiei pe ” realitatile interioare”.

Experienta traita este cu atat mai intensa si mai complexa cu cat relaxarea este mai profunda.

 

„How you see your future is much more important than what has happend in your past.”

Zig Ziglar

 

Structura programului de hipno-psihoterapie
 1. Ciclul I: 11 sesiuni de terapie in relaxare si hipnoza  + 2 sedinte de pregatire. Sedintele de pregatire se fac inainte de a incepe sesiunile de terapie.
 2. Ciclul II: 13 sesiuni de hipnoterapie.
 3. Programe speciale: 10 sesiuni de hipnoterapie.
 4. Micro-programe de terapie pentru unele tulburari psiho-somatice.

 

Ora de Vis – programe audio

Exista trei versiuni ale programului  „Ora de Vis”, care au urmatoarele inregistrari audio:

1.Versiunea 2017:
Ciclul I

Ciclul II

2.Versiunea 2020:
Ciclul I 

Ciclul II

3.Versiunea 2014:

 

 

Ciclul  I al programului de hipno-psihoterapie contine:

 

Versiunea 2015-2017 era structurata pe schema unor ateliere de lucru, de 120 minute/sedinta, si continea 30 minute pentru discutii:

 • informatii (20 min.)
 • trairea experientelor in stare de relaxare (45 min.) si hipnoza (45 min.)
 • discutii post-transa (10 min.)

Ulterior am lucrat si cu sedintele comasate de 90 minute, pe care le-am denumit forma scurta de Hipnoterapie / Sugestoterapie si oricine dorea timp pentru discutii putea solicita videoterapie.

 

 

Sedinte standard:

 • 45 min./sedinta

Sedinte comasate – RelaxareTransa:

 

Concluzii

Fiecare ciclu cuprinde 11 sesiuni de terapie, la care se pot adauga (optional, in Ciclul II) alte 2 sesiuni de terapie. La inceput, inaintea sesiunilor de terapie, se fac cele doua  sesiuni de pregatire, dupa ce completati  Formularul pentru cei 6 pasi ca sa stiti ce facem si sa nu confundati psihoterapia cu vrajitoria. Acesti 6 pasi nu sunt obligatorii, ei doar va orienteaza spre informatia pe care ar fi bine sa o aveti inainte de a incepe terapia, sunt ca o plimbare printr-un magazin.

 

 

Frecventa sedintelor
 • 1-3 sedinte pe saptamana (stabiliti dv.).
 • Se poate si mai rar – o sedinta la 10-20 zile – dar se diminueaza mult efectele dupa aprox. o saptamana, daca nu lucrati cu tehnicile invatate si/sau cu videoclipurile cabinetului intre sedinte.

Hipnoza clinica este o terapie scurta, centrata pe simptom si orientata spre obiectiv si  presupune trairea unor experiente in transa (ca si cum am visa, stiind ca visam), experiente care sunt in functie de metaforele, tehnicile, scenariile psihoterapeutice (scrise de specialisti americani, englezi, francezi, italieni) folosite in cadrul sedintelor, si care au rolul sa activeze potentialul latent al clientului, resursele sale din subconstient, ajutandu-l sa gaseasca raspunsurile si  solutiile la problemele sale, folosindu-se de experienta sa de viata si de aptitudinile, talentele, capacitatile si abilitatile sale.

Este o hipnoza fractionata care contine:

  • „tehnici de relaxare cu imagerie dirijata pentru diminuarea si eliminarea simptomului si clarificarea obiectivelor de viata (au si alte obiective terapeutice) – cu acestea puteti sa lucrati, apoi, si singuri (in autohipnoza), oricand doriti sa va simtiti bine; invatati tehnici  (hipnopedie).
  • „hipnoza ericksoniana” („transa principala”, „relaxare profunda cu scenarii psihoterapeutice lungi si sugestii directe, pentru atingerea obiectivelor „) – terapia „in sine”; traiti experiente (hipnopedie si hipnoterapie).

Este o interventie structurata, standardizata in procent destul de mare, contine scenarii psihoterapeutice si tehnici adaptate de noi, fara a exclude, catusi de putin, individualizarea terapiei.

 

 

Mecanismele care functioneaza in terapia prin sugestie

Exista multa literatura despre mecanismele care functioneaza in sugesto-terapie („tehnici spirituale”, „mintea vindeca corpul”, „terapia cu ajutorul cuvintelor”) si a postat si fiul meu, psiholog, psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov, multe articole  pe site. Puteti sa le cititi aici.

Hipnoterapia este o terapie centrata pe eliminarea simptomelor, activarea resurselor si clarificarea obiectivelor de viata. Cine doreste, poate sa repete regresiile  de varsta pentru aflarea cauzei problemei, ori de cate ori doreste (cu acelasi scenariu sau cu alte scenarii: avem cel putin 5 scenarii pentru regresii, diferite!). Noi facem o singura regresie, in transa a 6-a, de obicei, si este absolut suficienta, dar  daca doriti (mai multe amintiri, etc) putem sa facem o escala si sa va plimbati prin trecutul dv., atata timp cat doriti. Apoi continuam terapia de baza.

Terapia ericksoniana este centrata pe simptom, pe resurse, pe obiectiv si pe viitor (nu pe trecut).  Se considera ca locul unde vrem sa ajungem ne influenteaza mai mult comportamentul decat faptul ca, nu stiu cand, candva, s-a intamplat nu stiu ce. Terapiile scurte sunt, de obicei, centrate pe eliminarea simptomului (stresul  fiind un factor extrem de important, cauzal sau/si amplificator) nu pe constientizarea cauzei problemei (amintirea „evenimentului sensibilizator initial”, a” evenimentelor sensibilizatoare  secundare”), ca psihanaliza, de exemplu. Psihanaliza poate dura 3- 5 ani!

Inconstientul poate sa ramana inconstient, in terapia ericksoniana, important este ca problema dumneavoastra sa fie rezolvata si sa va atingeti obiectivul dorit. Tehnicile de relaxare sunt cele mai importante instrumente de eliminare a efectelor negative provocate de stres!

 

Resursele si motivatia clientului – implicarea in terapie

Conteaza foarte mult si schimbarile pe  care le faceti in viata dvs, in aceasta perioada. Daca nu schimbati nimic, adica faceti aceleasi lucruri, veti obtine exact acelasi disconfort. Este chiar de asteptat ca disconfortul sa creasca in timp, pe masura ce constientizati tot mai mult  ce vreti sa obtineti, ce puteti sa faceti, si ce aveti in jurul dvs, in viata dvs! Pentru a obtine altceva, este necesar sa faceti altceva.

Ceea ce nu ne-a placut inainte, nu o sa ne placa niciodata.

In hipno-psihoterapie, terapia are loc in transa hipnotica.
Catharsisul (descarcarea emotionala), restructurarea cognitiva, etc., au loc in transa hipnotica (in cazul regresiilor de varsta),  si de multe ori, intre sedinte („criza de reglementare” sau ” criza de vindecare”).
Discutiile preliminare sesiunilor de hipnoterapie dureaza 10 – 15 minute (maxim) si au rolul de a pregati transa principala.
Conceptualizarea clinica a cazului se face in prima sedinta de pregatire, maxim si in a doua sedinta de pregatire.

Nu este „hipnoza de estrada” (de scena), nu suntem  hipnotizatori („hipnotisti”), nu dam spectacole pe diferite scene. Este psihoterapie in hipnoza („hipnoza clinica”), suntem psihologi, psihoterapeuti si hipnoterapeuti. Asta presupune urmatoarele studii: Facultate de psihologie (3-4 ani) + Master (2 ani) + Formare (specializare) in psihoterapie (4 ani) + dezvoltare si autocunoastere personala (2 ani). Apoi urmeaza treptele de specializare: practicant sub supervizare, practicant autonom, specialist, principal. Cam asta este. Plus multa munca.

„Labor omnia vincit improbus” Virgilius

Anularea unei programari

Daca nu puteti ajunge si vreti sa anulati o programare, regula generala in psihoterapie este „sa anuntati cu minim 24 de ore inainte, iar in cazul in care nu anuntati si vreti sa continuati terapia, trebuie sa platiti sedinta la care nu ati fost”. Este suficient un mesaj scurt pe telefon 0770241591 (psih. Nicoleta Boghianu) sau pe telefon 0744 812 076 (psih.  Victor Adrian Gavrilov).

Timpul pe care l-ati rezervat prin programare il puteti folosi la maxim fiind prezent de la inceputul pana la sfarsitul sedintei.

Puteti intarzia oricat (chiar si 30-40 min) – daca anuntati asta – insa, daca intarziati, sedinta nu se prelungeste, si, indiferent cat stati, platiti sedinta pe care ati rezervat-o prin programare. Acelasi lucru se intampla si daca plecati mai devreme.

Daca nu ne anuntati ca anulati programarea se revine la regula generala si sedinta se considera efectuata. Asta inseamna ca trebuie sa platiti sedinta la care nu ati fost.

Relaxing music for meditation

Tags: No tags

Comments are closed.