Program de hipno-psihoterapie (ciclul 1+ciclul 2)

Disocierea si amnezia posthipnotica

 

Disocierea si amnezia posthipnotica ca fenomene ale transei hipnotice

Transa hipnotica are la baza disocierea constient-inconstient. Facilitarea disocierii constient-inconstient, de catre transa hipnotica, permite persoanei un acces, mai direct, la resursele inconstiente si la informatiile interne ale acestuia.”Observatorul ascuns”  (Hilgard) este separat, disociat, de experientele sugerate ale transei. Pe de o parte persoana participa si raspunde la sugestii, si, in acelasi timp, se observa pe sine insasi traind acele experiente. In hipnoza se induce odisociere constient-inconstient pentru a permite reasocieri ulterioare care sparg stereotipurile cognitive si comportamentale ale persoanei. Persoana devine mai creativa.

” Hipnoza este un proces de reasociere a vetii interioare.” Milton Erickson

Cu cat mai adanca este transa, cu atat mai profunda este disocierea constient-inconstient si cu atat mai mare este disponibilitatea pentru raspunsuri inconstiente.”

Hipnoterapeutii recurg la amnezia posthipnotica ori de cate ori este posibil. Ei considera ca inconstientul lor in transa profunda asimileaza noi informatii semnificative in raport cu cele existente deja, sau cu motivatiile profunde ale persoanei. Si astfel apar schimbarile. Amnezia permite achizitiilor, invataturilor inconstiente, sa nu fie supuse limitarilor constiente.Inducand clientului o amnezie a diverselor sugestii si experiente furnizate in timpul transei, permitem inconstientului acestuia sa construiasca, intr-o maniera creativa, raspunsul sau unic la problema sa unica.”

„Milton Erickson a dat o noua valenta acceptiunii de inconstient in relatie cu hipnoza. Inconstientul este locul unde puteti gasi, prin contextul creat de psihoterapeut (transa hipnotica), raspunsul la problemele dvs., resursele utile in gasirea de noi alternative, noi solutii; raspunsuri, resurse a caror accesare in viata de zi cu zi este limitata de experientele constiente de viata. In cadrul hipnozei ericksoniene, terapeutul mediaza o punte de legatura cu inconstientul, intr-o maniera directa si fara a-l interpreta, permitandu-i sa se exprime si mai ales sa actioneze. Schimbarea terapeutica apare astfel ca un proces de depasire a limitelor constiente, un acces la ceea ce dvs nu stiati ca stiti deja.”
 

Prof. univ. dr. Ion Dafinoiu – „Hipnoza clinica – Tehnici de inductie. Strategii terapeutice”

 

 

„Autumn Colors”  –  Peder B. Helland:
 
 
 
Tags: No tags

Comments are closed.