prima pag

Variante hipno-psihoterapeutice si alte informatii importante

Hipno-psihoterapia

Despre programul de hipno-psihoterapie

„Mai importantă decât rezolvarea problemei este
descoperirea potențialului uman și a abilităților nerealizate – o
descoperire care este deschisă atât clientului, cât și
terapeutului „

Zeig, Miller & Short, 2017.

Variante hipno-psihoterapeutice

 protocoale pentru 11 sesiuni de terapie

 1. Sugestoterapie (R)
 2. Hipnoterapie (T)
 3. Psihoterapie sugestiva  (Ps)
 4. Relaxare autogena Schultz (AT) 

 

In acest moment avem strucurate urmatoarele protocoale pentru terapiile in relaxare si hipnoza:

1.Tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (R) – 50 min./sed

2.Hipnoterapia clasica si moderna, ericksoniana (T)

 1. Hipnoterapie – 50 min./sedinta
 2. Hipno-psihoterapie – sedinte comasate (R + T):

3.Psihoterapia sugestiva (Ps) – versiunea 2021: 50 minute/sedinta 

4.Training autogen Schultz (AT) – versiunea 1999: 50 minute/sedinta 

 

Alte informatii despre terapie

Multi oameni se simt foarte bine si dupa prima sedinta de pregatire, insa este necesar sa faceti multe alte lucruri pentru a consolida si a stabiliza efectele terapiei. Este extrem de important sa fiti cat mai bine informati, sa aduceti informatii noi in sistemul dvs de gandire, altfel, lucrand cu aceleasi ganduri, veti continua sa obtineti aceleasi rezultate negative.

Prima schimbare incepe cu schimbarea perspectivei. Ca sa schimbam perspectiva, avem nevoie de alte unghiuri de vedere. Ca sa vedem mai mult si mai bine, este necesar sa ne eliberam, atat cat putem, de stresul acumulat. De aceea primele 7 sesiuni au, ca obiectiv general, eliberarea de stres. Desigur au si alte multe obiective partiale.

Programul de hipno-psihoterapie cu care lucram este foarte complex. Pana in transa 5, invatati cel putin 20 de tehnici de eliminare a disconfortului. Sunt tehnici din terapia cognitiv-comportamentala si din programarea neurolingvistica si sunt cuprinse in relaxarile cu imagerie dirijata. Le puteti repeta ori de cate ori doriti pentru a fixa, a stabiliza, a mentine, a intari si chiar a amplifica efectele pozitive ale sugesto-terapiei (“terapie prin sugestie”, “terapie cu ajutorul cuvintelor”).Transele hipnotice contin scenarii care activeaza programele fericite, care functionau atunci cand va simteati bine. La sfarsit au sugestii directe centrate pe obiectiv din hipnoza traditionala.

 

Despre pauzele din timpul terapiei

Puteti sa luati o „pauza de lucru cu tehnicile„, „pauza de informare” sau/si pauza pentru consult la medic de specialitate, pentru diagnostic si tratament medicamentos. Si puteti sa reveniti, apoi, pentru a continua cu oricare dintre tipurile de terapii pe care o simtiti ca vi se potriveste mai bine.

Daca repetati tehnicile (daca lucrati si intre sedinte), efectele vor fi mai intense, se vor instala mai rapid, va veti relaxa si mai profund in sesiunea din cabinet si, astfel, veti profita la maxim de aceasta oportunitate pe care v-o oferim! Daca faceti pauze prea mari (peste o saptamana) si nu lucrati intre sedinte, nici singuri, nici cu videoclipurile, macar 5 minute in fiecare zi, efectele pozitive ale terapiei dispar in timp si simptomele pot sa reapara. Cararea pe care am sadit cateva flori (sugestii pozitive) va fi napadita de vechile dvs buruieni (ganduri negative, credinte disfunctionale). De regula, pentru a fixa si a stabiliza o achizitie (o deprindere, un program mental), numarul de repetitii conteaza tot atat de mult cat conteaza motivatia (dorinta de a schimba ceva pentru a obtine altceva) cat si potentialul (inteligenta, aptitudini, experienta, perseverenta) cu care venim in terapie. De aceea efectele sunt foarte diferite de la om la om.

Terapia ericksoniana este nondirectiva, permisiva si, de aceea, mie imi place sa-i spun „terapia liberului arbitru” pentru ca nimeni nu este obligat sa faca nimic. Nu sunteti obligati sa veniti sau sa continuati terapia. Nici terapeutul nu este oligat sa lucreze cu dvs, daca nu-i face placere si daca nu faceti nimic din ce va sugereaza (citit, repetitii cu tehnicile, gandit si analizat anumite lucruri din alte unghiuri, faceti unele schimbari, observati ce se intampla, etc). Dorinta mea este sa ne incadram in timpul pe care vi l-ati rezervat prin programare, fiindca sedintele nu se prelungesc, iar daca depasim timpul, veti plati mai mult (magazin-online). Altfel vom opri terapia si va voi sugera sa luati o pauza cat mai indestulatoare.

Puteti sa luati oricand o pauza pentru a repeta tehnicile de relaxare cu imagerie dirijata pentru diminuarea si eliberarea de disconforturi/simptome, pe care le-ati invatat sau/si pentru a lucra cu videoclipurile postate de noi la pagina Microprograme. Sau puteti sa luati chiar si o pauza de informare (din carti, articole, site-ul cabinetului). Puteti sa repetati, daca vreti, orice sedinta pe care o faceti, in cabinet, de cate ori doriti. De obicei se fac 1-3 repetitii ale unei sedinte, cu aceeasi frecventa (1-3 sedinte/saptamana). Repetitiile au rol de  fixare, intarire, stabilizare si amplificare a efectelor terapiei. Puteti sa repetati sedintele din cabinet, cu inregistrarile audio din programul Ora de Vis  – versiunea 2020

In timpul hipnoterapiei creste autocunoasterea si autocontrolul, va recapatati puterea personala, capacitatea de a lua decizii pentru sine. Faceti alegeri pentru viata dvs – nu ce si cum sa faca altii – si le puneti in act, le duceti la bun sfarsit. Nu va asteptati ca eu, ca terapeut, sa fiu un fel de „Roza vanturilor” si sa-mi pun o masca in fata oricarei persoane care intra in cabinet, astfel incat sa fiu si sa ma comport cum isi imagineaza ea ca ar trebui. Voi spune ce gandesc folosindu-ma de intreaga experienta acumulata (profesionala si personala), voi exprima lucrurile din alte unghiuri de vedere, in stilul meu personal. Observati ce se intampla (in timpul sedintei cat si dupa), si vom continua sedintele doar daca ambii vom simti ca putem sa lucram impreuna si ca suntem compatibili. Puteti sa faceti ceea ce considerati ca este necesar pentru a profita la maximum de aceasta oportunitate (hipno-psihoterapia). Sau puteti sa cautati alte terapii, alti terapeuti sau orice altceva vreti. Sau puteti sa nu faceti nimic. Si cum doriti, asa sa fie!

 

 

 

 

Cei care doresc, pot sa faca si ciclul II al programului de hipno-psihoterapie, care este mai ales pentru dezvoltare personala, este mai complex si contine si el 13 sesiuni grupate in:

– 2 transe de baza

– 3 module principale: “Iubire” (4 sesiuni),  “Bani” (3 sesiuni), ”Sanatate” (4 sesiuni).

– 4 module optionale: Durere, Echilibrare energetica, Iertare, Evolutie spirituala.

 

Modulele din ciclul II al terapiei pot fi facute cu pauza intre ele si cu accent pe modulul care prezinta cel mai mare interes. Numarul de transe efectuate de client, din cadrul unui modul poate varia intre 1- 4, in functie de interesul clientului. La modul general se fac 4 transe in cazul modulului “Iubire “, 3 transe in modulul “Bani”, si  2-4 transe in cazul modulului “Sanatate”.

Ora sedintelor este bine sa se  pastreze aceeasi, deoarece creierul se obisnuieste cu ea.

Indiferent de varianta aleasa, se ajunge, in final, la acelasi rezultat: stare de bine, liniste, calm, energie, clarificarea obiectivelor de viata, eliminarea efectelor nocive ale stresului, eliberarea de dependente, recuperarea puterii personale, regasirea de sine, atingerea obiectivului stabilit de clientul insusi, la inceputul terapiei.

Numarul de sedinte difera de la client la client, in functie de problema, obiectiv, potential, istoria de viata, structura de personalitate, diversi factori conjuncturali: suport afectiv, circumstante, oportunitati.

Daca tipul de terapie ales este mai simplu, mai scurt ca durata si cu o frecventa a sedintelor mai mica (o sedinta la 1-3 saptamani), probabil vor fi necesare mai multe sedinte.

Noi putem sa observam, chiar din prima sedinta de pregatire, daca acest tip de terapie, “prin sugestie”, este potrivit pentru un anumit client (preia cuvintele, isi inchipuie, se relaxeaza, etc.). Nu putem, insa, sa anticipam pana la ce nivel de performanta poate clientul sa ajunga si cat de repede, deoarece performanta este determinata de foarte multi factori din existenta sa.

Unii se simt surprinzator de bine chiar si dupa prima sedinta.

Urmeaza fixarea si stabilizarea (consolidarea) efectelor (a starii pozitive de spirit ) si invatarea tehnicilor pentru a le practica autonom, astfel incat sa le puteti folosi pentru a va elibera de stresul cotidian, inerent, toata viata, oricand veti dori acest lucru.

Etapele unei sesiuni complete de hipno-psihoterapie sunt urmatoarele:

 • discutia preliminara;
 • tehnicile de lucru autonom pentru reducerea disconfortului (sunt cuprinse in “tehnici de relaxare cu imagerie dirijata”);
 • transa principala (“relaxare profunda cu scenarii psihoterapeutice lungi”), in care relaxarea este, de obicei, foarte profunda si se lucreaza cu scenarii foarte complexe, interesante, placute si foarte eficiente;
 • sugestii directe, (centrate pe eliminarea simptomelor si pentru atingerea obiectivelor) din hipnoza clasica (traditionala);
 • discutie post-transa.

 

Amnezia post-hipnotica

In majoritatea cazurilor, in transa hipnotica se instaleaza amnezia poshipnotica, partiala sau totala, ca indicator de transa profunda (transa de tip somnambulic, „somn hipnotic„). Unii clienti isi amintesc unele tehnici si din transa principala. In acest caz este indicat sa lucreze cu ele, sa le repete de cat mai multe ori, de cate ori doresc. Controlul este tot timpul la client. Unii reusesc, dupa un anumit antrenament, sa-si regleze rapid nivelul de transa sau sa traiasca o transa chiar mai profunda, intr-o stare de hiperluciditate (scad pragurile senzoriale). 

 

Liberul arbitru

Clientul decide pentru el insusi, pentru viata lui. Nu ia decizi pentru altii, sau in locul lor, pentru viata acestora, in terapia liberului arbitru. Clientul este liber inclusiv sa se autosaboteze – poate are nevoie sa invete ceva dintr-o astfel de experienta!

In sugesto-terapie, terapeutul doar sugereaza, asta inseamna ca da sugestii pe care clientul le poate urma, le poate modifica (astfel incat sa i se potriveasca mai bine), sau le poate lasa sa-i treaca pe langa urechi, cum doreste. Sunt doar sugestii.

Scenariile psihoterapeutice (vindecatoare pentru minte, pentru psihic, pentru suflet) au roluri terapeutice si de mobilizare a resurselor latente ale clientului.

Poate ca unii oameni ar putea sa stea, pur si simplu, cu ochii inchisi si sa asculte. Mie nu mi s-a intamplat sa vina cineva pentru hipnoterapie si sa nu-si doreasca sa se relaxeze cat mai profund  – fiindca astfel sugestiile sunt asimilate mai bine, procesarea inconstienta este maxima, efecte terapiei apar mai rapid si sunt mai intense – dar nu exclud, teoretic, acest lucru. Asa cum, desi unii oameni stiu ce ar fi bine sa faca, totusi nu fac nimic, sau actioneaza chiar pe dos.

 

Criza de vindecare

Uneori, dupa primele sedinte, este posibil sa apara unele disconforturi fizice sau emotionale. Este posibil ca anumite simptome sa se amplifice pentru a se descarca (“criza de vindecare” sau “criza de reglementare”).

Cand aruncati o galeata in fantana, se umple cu ce este acolo, nu-i asa? Cand iese galeata plina cu apa curata?

“Daca vrei sa bei altceva, goleste mai intai paharul.”

Dupa aceasta descarcare (catharsis), urmeaza o mare usurare si efectele pozitive ale terapiei se amplifica.

Este foarte importanta aceasta “spargere a buboiului, curatarea lui” pentru a incepe cu adevarat vindecarea.

Dar nu toti oamenii au chiar “buboaie” (emotionale). Desi este surprinzator si inca ma mai mir, cate pot sa duca!

In acest caz – pentru cei preafericiti – mersul terapiei este lin, placut, interesant, foarte energizant!

 

Psihoterapie de grup, in hipnoza 

 online (pe zoom)

 

Un weekend in Constanta

Pentru cei care vin doar un weekend in Constanta, este posibil ca, in cateva sedinte – de intiere, fixare, consolidare, stabilizare si traire din plin a experientei – sa invete cateva tehnici de autohipnoza pe care sa le foloseasca apoi pentru a sa se echilibra emotional, eliberandu-se de emotiile negative produse de stres. In principiu, un lucru se poate invata si intr-o sedinta, insa de obicei este necesara repetitia.

O data ce au avut experienta intrarii in transa, in cabinet, le va fi foarte usor sa lucreze cu videoclipurile noastre sau cu programele audio (terapie auto-administrata), astfel pot continua terapia in confortul caminului propriu..

 

 

Terapie auto-administrata (self-help) – programe audio.

Pentru cei care prefera sa lucreze mai mult singuri, implicandu-se total, am realizat programul audio de hipnoterapie Ora de Vis – versiunea 2020.

 

Tags: No tags

Comments are closed.