SAM_0767-600x450

Istoria – despre programul de hipnopsihoterapie

Terapie-in-hipnoza.ro

Interventie terapeutica

Programul de hipno-psihoterapie este centrat pe eliberarea de stres (stres acut, stres cronic, tulburarea de stres posttraumatic, etc), de emotiile negative provocate de stres (frica, furie, tristete, etc) si pe eliminarea simptomelor din tulburarea anxios-depresiva.Programul are, de asemenea, in vedere clarificarea obiectivelor de viata si activarea resurselor necesare atingerii lor.Este o terapie centrata pe obiectiv.

Fiecare sesiune are un trunchi de baza si o parte de specificitate.
Partea de specificitate poate fi adaptata pentru orice tulburare psihoemotionala si psihosomatica. Noi avem deja create structuri, in partea de specificitate, pentru:

-insomnie;
-fobii;
-anxietate; atacuri de panica;
depresie;
-durere cronica;
-astm bronsic; alergii;
-cancer;
-adictii (dependente); tutun, alcool, droguri, jocuri de noroc; programul de hipno-psihotwrapie are efecte extraordinare pentru cei care doresc sa se elibereze de dependenta de droguri.
-tulburarea de comportament alimentar;

-nasterea fara dureri cu ajutorul hipnozei: https://terapie-in-hipnoza.ro/1456-2 

-hipnoza pentru performanta sportiva.

Programul de hipnopsihoterapie este alcatuit din :

  1. ciclul 1 (12 sesiuni + o sesiune optionala – antrenamentul autogen Schultz);
  2. ciclul 2 (12 sesiuni + o sesiune optionala – transa 3 din modulul “Bani”).

Sesiunile sunt structurate pe schema unor ateliere de lucru, de doua ore fiecare, si contin:

  • informatii (30 min.)
  • trairea experientelor in stare de relaxare si hipnoza (o ora si 20 min);
  • discutii post-transa (10 min.)

Acest program de hipnopsihoterapie poate fi efectuat atat in sesiuni individuale, cu o durata de 2 ore, cat si in sesiuni de grup.

In terapia de grup, cele 12 workshop-uri (din ciclul 1) pot fi efectuate in doua module de cate 18 ore fiecare. Pentru cei care vor si sesiunea optionala -„antrenamentul autogen”- un modul va dura 20 de ore.

Fiecare workshop, din cadrul acestui program, dureaza, in terapia de grup, 3 ore.

La sfarsit, participantii care vor si pot sa lucreze cu acest program, pot primi descrierea programului, materialele uitilizate, bibliografia.

Istoria 

Incepand cu 1 martie 1998, am lucrat in evaluare si selectie psihologica, in armata, la Centrul Militar Zonal/Judetean Constanta. In iulie 1999, cu acordul si la ordinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes (acum general), mi s-au creat toate conditiile necesare pentru a practica Antrenamentul autogen Schultz, cu cei care erau interesati sa invete o tehnica de relaxare celebra pentru a se elibera de stres si a se simti “absolut minunat”. Am lucrat cu grup de 10 persoane obtinand transa profunda, cu toti indicatorii transei, chiar din prima sedinta.

Antrenamentul autogen Schultz l-am  efectuat pe structura unei sedinte de hipnopsihoterapie, cu mici scenarii psihoterapeutice si sugestii directe centrate pe obiectiv si am continuat sa-l practic apoi, ca hobby, pana in anul 2007, obtinand rezultate foarte bune. Intre 2007-2013, dupa ce am intrat la cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana, am schimbat structura sedintelor de “pregatire”, am introdus testele de sugestibilitate, tehnicile de inductie a transei, scenarii psihoterapeutice lungi (rezultate din diferite combinari si adaptari ale scenariilor din literatura de specialitate), sugestii directe si indirecte centrate pe obiectiv, diferite tehnici din programarea neuro-lingvistica, din terapia cognitiv-comportamentala si terapia ericksoniana. La inceput (timp de 5 ani), am discutat foarte mult cu oamenii (ce simt, ce informatii le-au venit in transa, ce shimbari au aparut in viata lor, etc., etc.) si, cu ajutorul informatiilor primite de la ei, pe 10 februarie 2013 am scris primul protocol complet al programului de hipnopsihoterapie. Acest program s-a dezvoltat in permanenta si acum este foarte complex, interesant si foarte eficient.

In martie-aprilie 2013, fiul meu, Victor Adian Gavrilov, a experimentat personal acest program de hipnopsihoterapie (ciclul I+ciclul II), din curiozitate (a fost “clientul” meu), si pentru ca i-a placut, s-a inscris in iunie 2013, la Facultatea de Psihologie. In al 3-lea an de facultate a inceput si cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu).In perioada 2014-2015, a repetat gratuit sedintele de hipnoterapie din cadrul programului cu acei clienti ai mei care au dorit acest lucru. Astfel a putut sa descrie structura programului de hipnopsihoterapie (doar ciclul I al terapiei) in lucrarea lui de licenta. Si-a deschis apoi cabinet de psihologie si a inceput sa lucreze cu acest program, adaptandu-l in maniera proprie, atat siesi cat si clientilor lui. A descris acest lucru (ce face si ce spune terapeutul in fiecare sedinta, din cele 13 sedinte ale ciclului I) in lucrarea lui de  disertatie pe care a sustinut-o, in anul 2018, la finalizarea studiilor de masterat (“Psihologie clinica, evaluare si interventie terapeutica”). Cele doua lucrari sunt complementare. In acest moment exista doua variante ale programului de hipnopsihoterapie, a mea si a lui, intrucat fiecare dintre noi a dezvoltat programul din 2015, in felul in care a considerat de cuviinta.Programul poate fi aplicat atat la nivel de tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (pentru psihologii clinicieni si pentru acei hipnopsihoterapeutii care nu au o abilitate dezvoltata de a induce transe profunde – “relaxoterapia”, “mica hipnoza”) cat si ca hipnopsihoterapie (“pregatire” pentru hipnoza, teste de sugestibilitate, inductii hipnotice directe si indirecte, conceptualizarea cazurilor, discutii preliminare adecvate si adaptate- pentru psihologii care au specializare in hipnopsihoterapie si care, totodata, pot sa induca transe profunde, extrem de eficiente: “marea hipnoza”).

Atat eu cat si fiul meu lucram cu acest program de hipnopsihoterapie la nivel de transe profunde (“marea hipnoza”= psihoterapie in “somn hipnotic”, „somn cu focar de veghe”- Pavlov). De aceea ne place s-o numim „psihoterapie hipnotica”  O sesiune completa de hipnopsihoterapie cuprinde o relaxare cu tehnici (hipnopedie) si o relaxare profunda cu experiente (hipnoterapie si hipnopedie).

http://www.hipnozaclinica.ro/cursuri.php

Va puteti structura propriul program de hipnopsihoterapie, pe care puteti apoi sa-l adaptati fiecarui client in parte, in functie de nevoile lui specifice. Odata ce l-ati structurat, veti avea nevoie de timp pentru a-l transforma in deprindere, care se va desfasura oarecum de la sine, dar nu fara un anumit control. Acest program il veti imbunatati mereu. Astfel veti reusi sa fiti printre cei 20% buni profesionisti, si chiar printre cei 10% foarte buni profesionisti (aici talentul, vocatia si entuziasmul sunt conditii sine qua non).

Curba lui Gauss, pentru performanta profesionala:

10% – foarte incompetenti;

20% – incompetenti;

40% – moderat competenti;

20%- competenti;

10%-  foarte competenti.

Sa facem o lume mai buna…

Program de hipnopsihoterapie – workshops

Fond muzical pentru lucrul individual cu tehnicile de relaxare si imagerie dirijata:

„ –    De ce iți place șahul ?

–    Incepe mereu la fel … dar se termină diferit.

–    Posibilități infinite …

–     Asta-i frumusețea! ” 

Vreau sa fiu fericit!

Erich From preciza că omul are nevoie de un sistem (o metapoveste) pe care să-și sprijine gândirea și de un obiect de devoțiune care să confere sens vieții sale – o profesie, daca este posibil vocaționala, o persoana pentru care sa dezvolte iubirea, un loc numit „ACASA”

Acasa

“Si, in timp ce te relaxezi tot mai mult, mintea ta calatoreste, uneori … asa cum calatoresc tiganii, din loc in loc, fara sa mearga undeva anume … doar alunecand de colo colo, ceea ce pare romantic si relaxant…
doar daca nu exista un loc, ceva ce doresti cu adevarat sa ai … ceva ce doresti cu adevarat sa faci…
Caci este greu sa-ti atingi scopurile daca nu stii incotro mergi, daca nu folosesti o harta,
ci doar te rotesti incolo si incoace, fara sa-ti planifici dinainte… fara sa stii cum sa stii … care este directia corecta pentru tine, ce vrei sa faci cu adevarat.

Gandeste-te la animalele care migreaza dintr-un loc in altul… oare cum ar fi sa te trezesti intr-o zi…si sa ai deodata acel sentiment care iti spune foarte sigur ca e timpul sa faci altceva…

Ma intreb cum ar fi sa stii ceva fara sa stii de ce… sa stii ceva cu fiecare celula din corpul tau…
sa stii ce este dorit si necesar, asa cum stie un copil mic cand vrea o gura de apa, chiar daca nu stie, inca, ce este setea …
O tanjire, poate, o dorinta, o voire,
genul de sentiment pe care il avem atunci cand ne imaginam felul de mancare preferat…

Exact asa, sa-ti imaginezi acel sentiment de viitor unde totul este bine si ai obtinut in sfarsit, ceea ce aveai nevoie, ai facut in sfarsit ceea ce s-a cerut … pentru a avea acea senzatie,
pentru a mentine acel sentiment minunat …
pentru a sti ca nu este nevoie sa te intrebi, nu e nevoie sa mai ratacesti,
sa stii ce directie sa apuci … si sa te bucuri ca te duci acolo, de acum incolo,
precum un porumbel de casa care, cumva, pare sa stie pe unde sa o ia ca sa ajunga acolo, inapoi,
unde ii este locul.

Odata ce stie directia, stie incotro sa mearga, merge intr-acolo, inapoi, exact acolo unde are nevoie …
si unde se simte confortabil si fericit …
acolo unde ii este locul.”
Tad James. “Scenarii de hipnoterapie”: “Acasa”- o metafora pentru clarificarea obiectivelor de viata; pg.149-150.
O orientare neo – Ericksoniana

“Daca lucrul pe care il doresti, nu-l doresti din tot sufletul, nicio tehnica, pe lumea asta, nu te poate ajuta.”

“Principalele modele ale hipnozei:
-model traditional;
-model standardizat (cu scenarii psihoterapeutice scrise in stil ericksonian);
-model ericksonian (utilizare).
“Manual de psihoterapie ericksoniana”- Brent B. Geary, Geffrey K Zeig (pg.198-199);Editura Polirom, an 2018;  colectia “Psihologie clinica si psihoterapie” coordonata de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, presedintele Colegiului Pasihologilor din Romania.

Vreau sa fiu fericit

Tags: No tags

Comments are closed.