SAM_0086-600x450

Contraindicatiile hipnoterapiei

Contraindicatii:

  • psihoze (tulburari psihice grave, tulburari de tip psihotic): schizofrenii, paranoia, psihoza maniaco-depresiva (boala afectiva bipolara, PMD, episod depresiv major, depresie severa);
  •  ADHD (atentie deficitara, hiperdinamism), 
  •  autism.
  •  epilepsie;
  • tulburari de personalitate de tip borderline, paranoid, narcisic, impulsiv-exploziv (psihopati, sociopati, anetopati), etc;
  •  Alzheimer si alte boli degenerative de acest gen;
  •  retard mental.

Reactia la tehnicile hipno-psihoterapeutice  este in functie de potentialul clientului, conteaza mult  istoria personala, structura de personalitate (prezenta trasaturilor de personalitate accentuate, a tulburarilor  de structura de  personalitate sau a tulburarilor  psihice de tipul psihozelor).

In cadrul cabinetului personal (privat), nu lucram cu persoane care se incadreaza la “Contraindicatii” deoarece schimbarile sunt minime sau chiar lipsesc, (asta inseamna ca sugestiile aplicate nu au efecte deloc) si, oricum, terapia, in cazul lor, necesita un numar  foarte mare de  repetari  ale sedintelor, si lucru individual cu tehnicile sau/si videoclipurile. De asemenea schimbarile pozitive, oricat de mici si oricat de greu obtinute, pot sa dispara foarte repede, uneori aproape instantaneu (cu sau fara prezenta unui factor perturbator). In aceste cazuri este indicat tratamentul medicamentos stabilit de medic (psihiatru), desigur.

  • hipno-terapia nu poate fi aplicata nici atunci cand simptomele sunt foarte intense, deoarece ele devin factori perturbatori care va impiedica sa va concentrati atentia asupra cuvintelor si, in concluzie, nu va puteti relaxa. In acest caz se recomanda consult de specialitate, pentru diagnostic si tratament. Persoana poate reveni la terapie dupa ce se obtine o stabilizare. Asta numai daca terapeutul lucreaza cu astfel de cazuri.
  • Hipnoza la copii

„Înainte de vârsta de 5 – 6 ani, hipnoza NU este recomandată. Deoarece copilul nu va avea atenția necesară și nici capacitățile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.

Între vârsta de 5 – 9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri și care să fie pe înțelesul copiiilor.

După vârsta de 10 ani, se pot folosi tehnici utilizate și pentru adulți. Dar acestea să fie simplificate. Transa hipnotică să dureze mai puțin decât la un adult. Iar limbajul utilizat să fie unul adecvat și pe înțelesul copilului”.

„Utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este permisa, intrucat acest proces poate aduce la suprafata amintiri valide ce tin de memorie, dar si fapte, detalii care tin de imaginatie.

Terapeutul este cel care trebuie să aleagă metoda, el este cel care determină necesitatea inducției hipnotice, în funcție de particularitățile pacientului, de relația terapeutică pe care au construit-o și de stilul personal de abordare terapeutică.”

In cabinetul meu privat, eu nu lucrez cu copii.

Exista psihologi care sunt specializati si lucreaza cu copii.

 

Concluzie

Hipnoterapia este o terapie foarte buna in tulburarile psiho-emotionale si psiho-somatice, in care stresul este factorul cauzal primordial.

Acum se considera ca stresul este un factor extrem de important in toate bolile (“noua medicina germana”).

Hipnoterapia este foarte eficienta in umatoarele situatii descrise aici.

Contraindicatiile hipnoterapiei le puteti gasi si aici.

Tags: No tags

Comments are closed.