SAM_0086-600x450

Contraindicatiile hipnoterapiei

Contraindicatii:

 • psihoze (tulburari psihice grave, tulburari de tip psihotic): schizofrenii, paranoia, psihoza maniaco-depresiva (boala afectiva bipolara, PMD, episod depresiv major, depresie severa cu idei de suicid * );
 •  ADHD (atentie deficitara, hiperdinamism); 
 •  autism;
 •  epilepsie;
 • tulburari de personalitate de tip borderline, paranoid, narcisic, impulsiv-exploziv (psihopati, sociopati, anetopati), etc;
 •  Alzheimer si alte boli degenerative de acest gen;
 •  retard mental;
 • Boala Parkinson – mai ales  in stadii mai avansate. Pot sa incerce sa lucreze (singuri, acasa) cu videoclipurile si programul audio. Daca reusesc, starea lor de spirit se va ameliora.

 

* „Servicii pentru situații de urgență:

1. Serviciul național de urgență: 112
2. Alianța Română de Prevenție a Suicidului: https://www.antisuicid.com TelVerde Antisuicid 0800 801 200 (apelabil gratuit în intervalul 19.00-7.00)
3. Asociația Happy Minds Helpline Anti-Anxietate: 0374 456 420 sau TelVerde 0800 0800 20 (apelabil non-stop, gratuit)
4. Asociația de Suicidologie http://www.preveniresuicid.eu TelVerde 0800.080.100 şi 116 123 (apelabile gratuit)”
Copyright © COGNITROM 2021
 
 
 

Reactia la tehnicile hipno-psihoterapeutice  este in functie de potentialul clientului, conteaza mult  istoria personala, structura de personalitate (prezenta trasaturilor de personalitate accentuate, a tulburarilor  de structura de  personalitate sau a tulburarilor  psihice de tipul psihozelor).

 • Cercetările arată că 90% din subiecţi pot atinge o transă uşoară, 70% o transă medie şi doar 10% până la 20% intra într-o stare hipnotică profundă (de tip somnambulic).

Este nevoie de cel putin o transa medie pentru a obtine modificari la nivelul structurii profunde de personalitate. Asta inseamna ca aprox. 30% din oameni nu pot beneficia de pe urma acestui tip de psihoteraie – hipnoterapia – pentru ca se incadreaza in cei 16% care sunt contraindicati (nu preiau cuvintele) sau in urmatorii aprox. 15%, a caror performanta este foarte scazuta, traiesc doar transe usoare, care ii ajuta sa se simta cat de cat mai bine, dupa sedinta, dar starea nu dureaza oricate repetitii ar face.

In cadrul cabinetului personal (privat), nu lucram cu persoane care se incadreaza la “Contraindicatii” deoarece schimbarile sunt minime sau chiar lipsesc, (asta inseamna ca sugestiile aplicate nu au efecte deloc) si, oricum, terapia, in cazul lor, necesita un numar  foarte mare de  repetari  ale sedintelor, si lucru individual cu tehnicile sau/si videoclipurile. De asemenea schimbarile pozitive, oricat de mici si oricat de greu obtinute, pot sa dispara foarte repede, uneori aproape instantaneu (cu sau fara prezenta unui factor perturbator). In aceste cazuri este indicat tratamentul medicamentos stabilit de medic (psihiatri, centre), desigur.

 • hipno-terapia nu poate fi aplicata nici atunci cand simptomele sunt foarte intense, deoarece ele devin factori perturbatori care va impiedica sa va concentrati atentia asupra cuvintelor si, in concluzie, nu va puteti relaxa. In acest caz se recomanda consult de specialitate, pentru diagnostic si tratament. Persoana poate reveni la terapie dupa ce se obtine o stabilizare. Asta numai daca terapeutul lucreaza cu astfel de cazuri.
 • Hipnoza la copii

„Înainte de vârsta de 5 – 6 ani, hipnoza NU este recomandată. Deoarece copilul nu va avea atenția necesară și nici capacitățile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.

Între vârsta de 5 – 9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri și care să fie pe înțelesul copiiilor.

După vârsta de 10 ani, se pot folosi tehnici utilizate și pentru adulți. Dar acestea să fie simplificate. Transa hipnotică să dureze mai puțin decât la un adult. Iar limbajul utilizat să fie unul adecvat și pe înțelesul copilului”.

„Utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este permisa, intrucat acest proces poate aduce la suprafata amintiri valide ce tin de memorie, dar si fapte, detalii care tin de imaginatie.

Terapeutul este cel care trebuie să aleagă metoda, el este cel care determină necesitatea inducției hipnotice, în funcție de particularitățile pacientului, de relația terapeutică pe care au construit-o și de stilul personal de abordare terapeutică.”

In cabinetul meu privat, eu nu lucrez cu copii.

Exista psihologi care sunt specializati si lucreaza cu copii.

 

Concluzie

Nu oferim următoarele tipuri de servicii:

 • Consultaţii de urgenţă,

 • Consultatii fără programare;

 • Tratamentul tulburărilor psihotice, pe parcursul episoadelor active;

 • Tratamentul tulburărilor în legătură cu consumul de substanţe, pe parcursul perioadelor de intoxicaţie sau a perioadei de sevraj chimic.

 

Hipnoterapia este o terapie foarte buna in tulburarile psiho-emotionale si psiho-somatice, in care stresul este factorul cauzal primordial.

Acum se considera ca stresul este un factor extrem de important in toate bolile (“noua medicina germana”).

Hipnoterapia este foarte eficienta in umatoarele situatii descrise aici.

Contraindicatiile hipnoterapiei le puteti gasi si aici.

 

Va recomandam puternic sa parcurgeti, inainte de a veni la cabinet, cei 6 pasi pe care ii gasiti aici:

https://www.terapie-in-hipnoza.ro/terapie-online/inainte-de-a-veni-la-cabinet/10291

 

Nu exista terapie potrivita pentru toata lumea si la care toti oamenii sa reactioneze puternic si in acelasi fel. In hipno-psihoterapie, reactia la tehnicile si scenariile psihoterapeutice este individualizata din start (prin ele insele – suntem unici). In plus, terapia se adapteaza si mai mult, de catre terapeut, in sedintele din cabinet.

Exista o diferenta destul de mare intre videoclipuri (sesiuni izolate, inregistrate cu persoane diferite, cu ani in urma), programul audio „Ora de Vis” (standardizat, adaptat pentru mediul audio, sesiunile sunt structurate intr-un program de terapie), sesiunile online (cu avantajele dar si cu dezavantajele lor) si sesiunile din cabinet (posibilitati infinite).

 

„Atentie!  

Nu ascultati aceste inregistrari in timp ce conduceti masina, manevrati utilaje sau in timpul unor activitati care necesita atentie constienta, critica!

Autorul inregistrarilor audio si videoclip-urilor își declină orice responsabilitate față de orice persoană sau ființă cu privire la orice daună sau prejudiciu cauzat, sau presupus a fi cauzat, direct sau indirect, ca urmare a informațiilor conținute în aceste videoclip-uri. Informatiile nu sunt ezoterice sau metafizice. Sunt ușor de înțeles, iar tehnicile sunt ușor de folosit. Sunt informații elementare și ar trebui să fie pe înțelesul oricui dorește să se elibereza de stres, sa obtina starea potrivita pentru a actiona de asa natura incat sa aibă succes și să-și îmbunătățească viața într-un fel sau altul.

Programul nu se adreseaza persoanelor care se incadreaza aici: https://www.terapie-in-hipnoza.ro/articole-proprii/contraindicatiile-hipnoterapiei/7145

Programul nu se adresează în niciun caz situațiilor de urgență. Dacă aveți nevoie de ajutor imediat, sunați la 112, îndreptați-vă spre cea mai apropiată unitate de primire urgențe sau luați legătura cu medicul de familie.”

Terapie in hipnoza – modulul 1 – program audio cu psiholog psihoterapeut Nicoleta Boghianu

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.