SAM_0086-600x450

Contraindicatiile hipnoterapiei

  • psihoze (tulburari psihice grave, tulburari de tip psihotic): schizofrenii, paranoia, psihoza maniaco-depresiva (boala afectiva bipolara, PMD, episod depresiv major, depresie severa);
  •  ADHD (atentie deficitara, hiperdinamism), 
  •  autism.
  •  epilepsie;
  • tulburari de personalitate de tip borderline, paranoid, narcisic, impulsiv-exploziv (psihopati, sociopati, anetopati), etc;
  •  Alzheimer si alte boli degenerative de acest gen;
  •  retard mental.

Reactia la tehnicile hipnopsihoterapeutice  este in functie de potentialul clientului, conteaza mult  istoria personala, structura de personalitate (prezenta trasaturilor de personalitate accentuate, a tulburarilor  de structura de  personalitate sau a tulburarilor  psihice patologice, de tipul psihozelor).

In cadrul cabinetului personal (privat), nu lucram cu persoane care se incadreaza la “Contraindicatii” deoarece schimbarile sunt minime sau chiar lipsesc, (asta inseamna ca sugestiile aplicate nu au efecte deloc) si, oricum, terapia in cazul lor, necesita un numar  foarte mare de  repetari  ale sedintelor, si lucru individual cu tehnicile sau/si videoclipurile. De asemenea schimbarile pozitive, oricat de mici si oricat de greu obtinute, pot sa dispara foarte repede, uneori aproape instantaneu (cu sau fara prezenta unui factor perturbator). In aceste cazuri este indicat tratamentul medicamentos stabilit de medic (psihiatru), desigur.

Hipnoza la copii:

„Înainte de vârsta de 5 – 6 ani, hipnoza NU este recomandată. Deoarece copilul nu va avea atenția necesară și nici capacitățile cognitive suficient de dezvoltate pentru a putea beneficia de acest proces.

Între vârsta de 5 – 9 ani, sunt recomandate tehnici de hipnoză care implică jocuri și care să fie pe înțelesul copiiilor.

După vârsta de 10 ani, se pot folosi tehnici utilizate și pentru adulți. Dar acestea să fie simplificate. Transa hipnotică să dureze mai puțin decât la un adult. Iar limbajul utilizat să fie unul adecvat și pe înțelesul copilului”.

„Utilizarea hipnozei in scopuri medico-legale nu este permisa, intrucat acest proces poate aduce la suprafata amintiri valide ce tin de memorie, dar si fapte, detalii care tin de imaginatie.

Terapeutul este cel care trebuie să aleagă metoda, el este cel care determină necesitatea inducției hipnotice, în funcție de particularitățile pacientului, de relația terapeutică pe care au construit-o și de stilul personal de abordare terapeutică.”

In cabinetul meu privat, eu nu lucrez cu copii.

Hipnoterapia este o terapie foarte buna in tulburarile psiho-emotionale si psiho-somatice, in care stresul este factorul cauzal primordial. Acum se considera ca stresul este un factor extrem de important in toate bolile (“noua medicina germana”).

Hipnoterapia este foarte eficienta in umatoarele situatii descrise aici:

http://www.romedic.ro/gavrilov-cabinet-de-psihoterapie/articol/13057

Contraindicatiile hipnoterapiei:

http://www.romedic.ro/gavrilov-cabinet-de-psihoterapie/articol/17215

 

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.