programul de hipno-psihoterapie

Despre programul de hipno-psihoterapie

 

Studiile arată că asocierea hipnozei cu un protocol terapeutic specific (de ex., CBT, ACT etc.) poate spori eficienţa intervenţiei terapeutice cu până la 70%.

 

Interventie terapeutica

Programul de hipno-psihoterapie este centrat pe eliberarea de stres (stres acut, stres cronic, tulburarea de stres posttraumatic, etc), de emotiile negative provocate de stres (frica, furie, tristete, etc) si pe eliminarea simptomelor din tulburarea anxios-depresiva. Programul are, de asemenea, in vedere clarificarea obiectivelor de viata si activarea resurselor necesare atingerii lor.

Este o psihoterapie centrata pe obiectiv realizata in hipnoza fractionata (relaxare profunda).

O sesiune completa de hipno-psihoterapie dureaza doua ore si contine:

 1. hipno-terapia – care se realizeaza in stare de relaxare (45 min) si hipnoza (45 min);
 2. discutii preliminare – care se realizeaza in stare de veghe (30 min).

Atat partea de hipno-terapie cat si partea de discutii au:

 • un trunchi de baza
 • si o parte de specificitate.

O sesiune completa poate fi efectuata si pe fragmente: 45 min/sed; 90 min/sed.; 75 min/sedinta. In aceasta situatie accentul este pus pe trunchiul de baza iar discutiile au loc doar daca se prelungeste sedinta cu 30 minute.

1.Discutiile preliminare

In trunchiul de baza, contin obiectivele scenariilor pe care le aplicam in respectiva sedinta si unele informatii pe care este necesar sa le dam inainte de a induce transa hipnotica. Acestea sunt prestabilite de autorii scenariilor si tehnicilor pe care le folosim in acea sesiune.

Intr-o sesiune noi folosim aprox. 5-6 scenarii, in afara de sugestiile directe din hipnoza traditionala.

In partea de specificitate sunt discutiile pe caz . Acestea sunt foarte diferite de la om la om.

 

2.Hipno-terapia

Trunchiul de baza contine scenarii extrem de importante care contribuie la realizarea unei fundatii solide pe care se construieste apoi partea de specificitate unde ne centram pe nevoile clientului cu problemele sale specifice si cu personalitatea sa unica.

Partea de specificitate, care se realizeaza in relaxare si hipnoza, poate fi adaptata pentru orice tulburare psiho-emotionala sau/si psiho-somatica.

 

Noi avem deja create structuri, in partea de specificitate, pentru:

 • insomnie;
 • fobii;
 • anxietate; atacuri de panica;
 • depresie;
 • durere cronica;
 • astm bronsic; alergii;
 • cancer;
 • adictii (dependente); tutun, alcool, droguri, jocuri de noroc; programul de hipno-psihoterapie are efecte extraordinare pentru cei care doresc sa se elibereze de dependenta de droguri.
 • tulburarea de comportament alimentar;
 • nasterea fara dureri cu ajutorul hipnozei: https://www.terapie-in-hipnoza.ro/articole-proprii/nasterea-fara-dureri-cu-ajutorul-hipnozei/7174
 • hipnoza pentru performanta sportiva.

 

Programul de hipno-psihoterapie este alcatuit din:

 1. Ciclul I: 12 sesiuni + o sesiune antrenamentul autogen Schultz: https://www.terapie-in-hipnoza.ro/articole-proprii/antrenamentul-autogen-schultz/7192 ;
 2. Ciclul II: 12 sesiuni + o sesiune optionala: transa 3 din modulul “Bani”.
 3. Ciclul III –  Programe speciale.

 

Sesiunile sunt structurate pe schema unor ateliere de lucru, de doua ore, fiecare, si contin:

 • informatii (20 min.)
 • trairea experientelor in stare de relaxare (45 min.) si hipnoza (45 min.)
 • discutii post-transa (10 min.)

Acest program de hipno-psihoterapie poate fi efectuat atat in sesiuni individuale, cu o durata de 2 ore, cat si in sesiuni de grup.

In terapia de grup, cele 12 workshop-uri ale unui ciclu, pot fi efectuate in doua module de cate 18 ore, fiecare. Pentru cei care vor si a 13-a sesiune, un modul va dura 20 de ore.

Fiecare workshop, din cadrul acestui program, dureaza, in terapia de grup, 3 ore.

La sfarsit, participantii care vor si pot sa lucreze cu acest program, pot primi descrierea programului, materialele uitilizate, bibliografia.

 

Recomandari de lucru cu programul de hipno-psihoterapie:

Ciclul I – maxim 3 luni;

Pauza – o luna;

Ciclul II – maxim 3 luni;

Pauza – o luna;

Ciclul III – programe speciale – maxim 3 luni.

 

In cazul in care ati facut ciclul I si ati luat o pauza de aprox. 1 an, recomandabil este sa reluati terapia de la capat, insa sub o forma diferita: in sesiuni se va pune accentul pe partea de specificitate (atat a hipnoterapiei cat si a discutiilor). Asta inseamna ca veti invata tehnici noi si veti trai experiente care va vor ajuta si mai mult sa obtineti, mai repede, ceea ce vreti. Veti fi foarte placut surprinsi de ceea ce se va intampla, la asa zis-a „reluare”!

 

Povestea (1.03.1998 – 1.06.2021)

Incepand cu 1 martie 1998, a lucrat in evaluare si selectie psihologica, in armata, la Centrul Militar Zonal/Judetean Constanta. In iulie 1999, cu acordul si la ordinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes (acum general), i s-au creat toate conditiile necesare pentru a practica Antrenamentul autogen Schultz, cu cei care erau interesati sa invete o tehnica de relaxare celebra pentru a se elibera de stres si a se simti “absolut minunat”. A lucrat, timp de 30 zile, cu un grup de 10 persoane, obtinand transa profunda, cu toti indicatorii transei, chiar din prima sedinta.

Antrenamentul autogen Schultz l-a  efectuat pe structura unei sedinte de hipnopsihoterapie, cu mici scenarii psihoterapeutice si sugestii directe centrate pe obiectiv si a continuat sa-l practice apoi, ca hobby, pana in anul 2007, obtinand rezultate foarte bune.

Intre 2007-2013, dupa ce a intrat la cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana, a schimbat structura sedintelor de “pregatire”, a introdus testele de sugestibilitate, tehnicile de inductie a transei, scenarii psihoterapeutice lungi (rezultate din diferite combinari si adaptari ale scenariilor din literatura de specialitate), sugestii directe si indirecte centrate pe obiectiv, diferite tehnici din programarea neuro-lingvistica, din terapia cognitiv-comportamentala si terapia ericksoniana.

La inceput (timp de 5 ani), a discutat foarte mult cu oamenii (ce simt, ce informatii le-au venit in transa, ce shimbari au aparut in viata lor, etc., etc.) si, cu ajutorul informatiilor primite de la ei, pe 10 februarie 2013 a scris primul protocol complet al programului de hipnopsihoterapie.

Acest program s-a dezvoltat in permanenta si acum este foarte complex, interesant si foarte eficient.

In martie-aprilie 2013, fiul ei, Victor Adian Gavrilov, a experimentat personal acest program de hipno-psihoterapie (ciclul I+ciclul II), din curiozitate (a fost “clientul” ei), si pentru ca i-a placut, s-a inscris in iunie 2013, la Facultatea de Psihologie. In al 3-lea an de facultate a inceput si cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu).

In perioada 2014 – 2015, a repetat gratuit sedintele de hipnoterapie din cadrul programului cu acei clienti ai ei care au dorit acest lucru.

Astfel a putut sa descrie structura programului de hipno-psihoterapie (doar ciclul I al terapiei) in lucrarea lui de licenta. Si-a deschis apoi cabinet de psihologie si a inceput sa lucreze cu acest program (versiunea 2015), adaptandu-l in maniera proprie, atat siesi cat si clientilor lui.

A descris acest lucru (ce face si ce spune terapeutul in fiecare sedinta, din cele 13 sedinte ale ciclului I) in lucrarea lui de  disertatie pe care a sustinut-o, in anul 2018, la finalizarea studiilor de masterat (“Psihologie clinica, evaluare si interventie terapeutica”).

Cele doua lucrari sunt complementare.

In acest moment exista doua variante ale programului de hipno-psihoterapie, a ei si a lui, intrucat fiecare dintre ei a dezvoltat programul din 2015, in felul in care a considerat de cuviinta.

Ciclul 1 al versiunii din 2017 a programului, partea care se efectueaza in relaxare, adaptat pentru mediul audio, il gasiti aici:

Terapie in hipnoza – pachet de 12 sesiuni – program audio cu psiholog Nicoleta Boghianu

Programul poate fi aplicat atat la nivel de tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (pentru psihologii clinicieni si pentru acei hipno-psihoterapeutii care nu au o abilitate dezvoltata de a induce transe profunde – “relaxoterapia”, “mica hipnoza”) cat si ca hipnopsihoterapie (“pregatire” pentru hipnoza, teste de sugestibilitate, inductii hipnotice directe si indirecte, conceptualizarea cazurilor, discutii preliminare adecvate si adaptate – pentru psihologii care au specializare in hipnopsihoterapie si care, totodata, pot sa induca transe profunde, extrem de eficiente: “marea hipnoza”).

Atat ea cat si fiul ei lucreaza cu acest program de hipnopsihoterapie la nivel de transe profunde (“marea hipnoza”= psihoterapie in “somn hipnotic”, „somn cu focar de veghe”- Pavlov). De aceea le place s-o numeasca „psihoterapie hipnotica”  O sesiune completa de hipno-psihoterapie cuprinde o relaxare cu tehnici (hipnopedie) si o relaxare profunda cu experiente (hipnopedie + hipnoterapie).

Intre anii  2015 – 2021 a continuat să dezvolte și să adapteze programul de hipno-psihoterapie cu care lucreaza în cabinetul ei și al cărui prim protocol l-a finalizat în 10.02.2013, după mai mulți ani de practică, aplicându-l mai ales pe tulburările anxioase (anxietate generalizată, fobii, atacuri de panică), pe tulburările de stres (stres acut, stres cronic, tulburare de stres post-traumatic), pe tulburări depresive de intensitate ușoară și medie (reactive sau nevrotice) și pe tulburările de somn (insomnie), cu rezultate foarte bune.

A folosit acest program și în terapia clienților cu dependență de nicotină sau/și alcool sau în terapia celor care veneau pentru controlul greutății, adăugând în partea de specificitate a programului, tehnici, scenarii psihoterapeutice și sugestii directe centrate pe obiectiv.

Rezultatele au fost încurajatoare.

Pentru că depășea timpul și în cazul ședințelor de 90 minute, oricât de repede vorbea (străduindu-se să se încadreze în timp), a trecut la sesiunile de 120 minute (versiunea 2020) cu care a lucrat începând din anul 2019 până pe 18 martie 2020, când s-a declarat starea de urgență din cauza pandemiei de covid-19 (a durat 3 luni).

Întrucât a avut senzația că are ceva mai mult timp, a îmbogățit programul cu scenarii „opționale” (optionale, dar nu prea, pentru că odată având creată structura, îi părea rău să renunțe la vreun material). Surpriză a fost că și în sesiunile de 2 ore depășea timpul!

După 3 luni de pauză în care s-a odihnit, a hotărât să fragmenteze sesiunile de două ore, astfel încât să poata lucra cu ședințe de 45 minute.
Astfel o sesiune era împărțită în:
–  45 minute: tehnici de relaxare cu imagerie dirijată (efectuate în poziția șezînd pe fotoliu);
–  45 minute: relaxare profundă cu scenarii psihoterapeutice (experiențe trăite în transa hipnotică în poziția decubit dorsal, pe canapea).

Fiecare din aceste părți cuprindea, la sfârșit sugestii directe centrate pe obiectiv. În felul acesta a introdus repetiția în programul de hipnopsihoterapie.  Repetiția este extrem de benefică mai ales în cazul tehnicilor din hipnoză tradițională.

Clienții pot sa solicite să prelungească  orice ședința, cu 30 minute pentru informații ( 75 min/sedinta). Pot să solicite chiar și o ședința fără relaxare, doar pentru discuții (50 minute/sedinta).

Le recomanda să citească ce a scris pe site-ul cabinetului ei (https://www.terapie-in-hipnoza.ro/) și să aleagă varianta pe care o consideră mai potrivită pentru ei și pe care și-o pot permite financiar.

Clienții au, de asemenea, posibilitatea de a alege doar tehnicile de relaxare (45 min/sed; varianta minima), sau doar  hipnoterapia cu scenarii psihoterapeutice (45 min/sedinta; varianta medie). Pot chiar să aleagă să facă doar Antrenamentul autogen Schultz, în care se pot include, în partea de terapie, tehnicile de relaxare cu imagerie dirijată centrate pe obiectiv (varianta minima). Cei care doresc, pot sa faca si ciclul 2 al terapiei. Acest ciclu contine si el 13 sesiuni si este centrat pe relatii in toate planurile: cuplu, familial, profesional, social, spiritual.

Mai multe variante de lucru sunt descrise aici:

https://www.terapie-in-hipnoza.ro/articole-proprii/variante-hipnopsihoterapeutice/7215

Aceste opțiuni sunt mai mult teoretice deoarece toți clienții care au venit până acum la terapie au ales să facă programul intreg de hipno-psihoterapie.

Programul complet de hipno-psihoterapie are 26 de dosare de 40 de pagini, fiecare. Sunt 13 dosare pentru fiecare din cele două cicluri ale terapiei. Fiecare dosar conține discuțiile preliminare și explicatia științifică a tehnicilor create de autori (specialisti in domeniul hipno-psihoterapiei), pe lîngă tehnicile, scenariile psihoterapeutice și sugestiile directe, ale fiecărei sesiuni.

Informațiile pe care le da, în cadrul sesiunilor (de 2 ore), contribuie la:

 • realizarea unei mai bune stării de pasivitate de către client (informația dezanxieteaza),
 • starea de pasivitate crește receptivitatea la informația terapeutică (hipnopedie și terapie),
 • crește încrederea clientului în terapie (înțelege cum funcționează sugestoterapia) și în capacitatea lui de a rezolva ceea ce dorește să rezolve (eficacitate personală), in acel moment din viata lui.

În dosare sunt și informații tehnice pentru terapeut, pe unele dintre ele le comunica și clienților (dacă are timp), pe altele nu.

 

In viitor, doreste să lucreze mai mult în mediul online, și numai uneori în cabinet, întrucât programul de hipno-psihoterapie pe care l-a structurat se pretează foarte bine să fie efectuat în această varianta.

Pe site-ul cabinetului ei exista:

Desigur, nu exista terapie potrivita pentru toata lumea si la care toti oamenii sa reactioneze puternic si in acelasi fel. In hipno-psihoterapie, reactia la tehnicile si scenariile psihoterapeutice este individualizata din start (prin ele insele – suntem unici). In plus, terapia se adapteaza si mai mult, de catre terapeut, in sedintele din cabinet.

Exista o diferenta destul de mare intre videoclipuri (sesiuni izolate, inregistrate cu persoane diferite, cu ani in urma), programul audio „Ora de Vis” (standardizat, adaptat pentru mediul audio, sesiunile sunt structurate intr-un program de terapie), sesiunile online (cu avantajele dar si cu dezavantajele lor) si sesiunile din cabinet (posibilitati infinite).

 

Îsi propune ca în anii următori, să înregistreze live video ședințele din programul de hipno-psihoterapie.

Posibil să înființeze Centrul de hipno-psihoterapie și hipnopedie, în cadrul căruia să faca workshop-uri cu sesiunile programului.

Doreste, de asemenea, să scurteze destul de mult timpul de muncă, în favoarea timpului acordat propriei sale vieți personale.

Fiul ei, psiholog Victor Adrian Gavrilov, lucrează deja din anul 2015 cu programul ei pe care l-a adaptat în manieră personală, atât sieși cât și clienților lui. Are rezultate bune și este foarte mulțumit.

În concluzie, în acest moment există două variante ale programului de hipno-psihoterapie, varianta ei si varianta  fiului ei, psih. Victor Adrian Gavrilov.

Toate materialele utilizate sunt strict profesionale. A ales, din literatură de specialitate, acele materiale care i-au plăcut mai mult, pe care le-a considerat mai interesante și s-au dovedit foarte eficiente. A citit tot ce a apărut în România legat de relaxare, hipnoză, hipnoterapie, și bineînțeles, a citit toate materialele date de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu la cursul de formare în hipnoză clinică și terapie ericksoniana. Afirma ca i-a plăcut foarte mult acest curs și, personal, îl considera cel mai bun curs din România în domeniul hipno-psihoterapiei.

http://www.hipnozaclinica.ro/etapeleformarii.php

https://www.psihoterapie.ro/psihoterapia/hipno-psihoterapia/

 

Terapeutii isi pot structura propriul program de hipno-psihoterapie pe care pot apoi sa-l adapteze fiecarui client in parte, in functie de nevoile lui specifice. Odata ce programul a fost structurat, este nevoie de timp pentru a-l transforma in deprindere care se va desfasura oarecum de la sine, dar nu fara un anumit control.

Acest program il vor imbunatati mereu.

Astfel pot sa reuseasca sa fie printre cei 20% buni profesionisti, si chiar printre cei 10% foarte buni profesionisti (aici talentul, vocatia si entuziasmul sunt conditii sine qua non).

Curba lui Gauss, pentru performanta profesionala:

10% – foarte incompetenti;

20% – incompetenti;

40% – moderat competenti;

20%- competenti;

10%-  foarte competenti.

Sa facem o lume mai buna…

 

Tags: No tags

Comments are closed.