programul de hipno-psihoterapie

Despre programul de hipno-psihoterapie

https://www.terapie-in-hipnoza.ro/categorie-produs/ora-de-vis-program-audio

Studiile arată că asocierea hipnozei cu un protocol terapeutic specific (de ex., CBT, ACT etc.)

poate spori eficienţa intervenţiei terapeutice cu până la 70%.

 

Nou! 

Incepand cu 03.01.2022 voi lucra exclusiv cu cele doua programe de terapii in relaxare:

Pentru terapiile in relaxare si hipnoza  (hipnoterapiehipnopsihoterapie) va puteti programa la fiul meu, psih. Victor Adrian Gavrilov, care lucreaza cu acelasi program de hipnopsihoterapie, cu care am lucrat eu pana acum. Exceptie fac doar pentru acei clienti care au inceput terapia cu mine si vor s-o continue tot cu mine.

Este bine sa faceti testul de potrivire (“cei 6 pasi“) ca sa stiti pentru ce tip de psihoterapie sa optati. Daca nu-l faceti, atunci optati din start pentru psihoterapia sugestiva.

 

Program de hipno-psihoterapie – interventie terapeutica

Abordare terapeutica de tipul pas cu pas – protocol de tratament.

Programul de hipno-psihoterapie  pe care eu l-am structurat este centrat pe:

 • eliberarea de stres (stres acut, stres cronic, tulburarea de stres posttraumatic, etc), de emotiile negative provocate de stres (frica, furie, tristete, etc),
 • eliminarea simptomelor din tulburarile de tip anxios si depresiv.

Programul are in vedere clarificarea obiectivelor de viata si activarea resurselor necesare atingerii lor. Este o psihoterapie centrata pe obiectiv realizata in hipnoza fractionata.

 

Structura programului de hipno-psihoterapie:

Programul de hipno-psihoterapie este alcatuit din:

Ciclul I: 12 sesiuni + o sesiune sugestoterapie (relaxare cu imagerie dirijata + training autogen Schultz).

Ciclul II: 12 sesiuni + o sesiune optionala: transa 3 din modulul “Bani”.

Ciclul III –  Programe speciale.

 

Ciclul  I al programului de hipno-psihoterapie cuprinde 13 sesiuni.

 • 2 sesiuni de pregatire;
 • 10 sesiuni de hipnopsihoterapie – contin, fiecare: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + hipnoterapie ericksoniana;
 • 1 sesiune sugestoterapie – contine o tehnica de relaxare cu imagerie dirijata + training autogen Schultz.

O sesiune completa de hipno-psihoterapie dureaza doua ore si contine:

 • tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (45 min)
 • hipnoterapia clasica si moderna, ericksoniana (45 min)
 • discutii preliminare (30 min).

 

Atat partea de hipnoterapie cat si partea de discutii au:

 • un trunchi de baza
 • si o parte de specificitate.

1.Discutiile preliminare – in trunchiul de baza –  contin obiectivele scenariilor pe care le aplicam in respectiva sedinta si unele informatii pe care este necesar sa le dam inainte de a induce transa hipnotica. Acestea sunt prestabilite de autorii scenariilor si tehnicilor pe care le folosim in acea sesiune. Intr-o sesiune noi folosim aprox. 5-6 scenarii, in afara de sugestiile directe din hipnoza traditionala.In partea de specificitate –  sunt discutiile pe caz . Acestea sunt foarte diferite de la om la om.

2.Hipnoterapia trunchiul de baza contine scenarii extrem de importante care contribuie la realizarea unei fundatii solide pe care se construieste apoi partea de specificitate unde ne centram pe nevoile clientului cu problemele sale specifice si cu personalitatea sa unica. Partea de specificitate, care se realizeaza in relaxare si hipnoza, poate fi adaptata pentru orice tulburare psiho-emotionala sau/si psiho-somatica.

Noi avem deja create structuri, in partea de specificitate, pentru:

 • insomnie;
 • fobii;
 • anxietate; atacuri de panica;
 • depresie;
 • durere cronica;
 • astm bronsic; alergii;
 • cancer;
 • adictii (dependente); tutun, alcool, droguri, jocuri de noroc; programul de hipno-psihoterapie are efecte extraordinare pentru cei care doresc sa se elibereze de dependenta de droguri.
 • tulburarea de comportament alimentar;
 • nasterea fara dureri cu ajutorul hipnozei;
 • hipnoza pentru performanta sportiva.

 

Final – 29.12.2021 (miercuri)

Totul a inceput cu trainigul autogen Schultz pe care l-am structurat (iunie 1999) si cu care am lucrat (iulie 1999) in Centrul Militar Judetean Constanta.

In acest moment avem strucurate 5 protocoale pentru urmatoarele tehnici de terapii in relaxare si hipnoza:

 1. tehnici de relaxare cu imagerie dirijata („relaxarea”) – 45 min/sedinta – 11 sedinte.
 2. hipnoterapia clasica si moderna, ericksoniana („transa”) – 45 min/sedinta – 11 sedinte: 10 sedinte hipnoterapie + 1 sedinta training autogen Schultz (psihoterapie sugestiva).
 3. hipnopsihoterapie („relaxarea” + „transa”) – 75 min/sesiune – 11 sesiuni: 10 sesiuni hipnopsihoterapie (relaxare cu imagerie dirijata + hipnoterapia ericksoniana) +  1 sesiune de training autogen Schultz (sugestoterapie).
 4. psihoterapia sugestiva – 45 min/sedinta – 11 sedinte: fiecare training autogen include in el unele scenarii de imagerie dirijata din Varianta-1 si unele sugestii directe din Varianta-2. Structura programului este gandita astfel incat sa corespunda unei logici terapeutice maxime d.p.d.v. al eficientei.
 5. sugestoterapia – 75 minute/sesiune – 11 sesiuni (fiecare sesiune contine: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + trainingul autogen Schultz).

 

Variante hipno-psihoterapeutice oferite:

1.Psihoterapie sugestiva

2. Hipnoterapie

3. Hipnopsihoterapie

4.Sugestoterapie

 

Dati clic aici pentru:

Programul de psihoterapie sugestiva.

Programul de sugestoterapie.

Programul de hipnoterapie.

Programul de hipnopsihoterapie.

 

Programul audio Ora de Vis – terapie autoadministrata (self help)

Intre 10.05.2021-24.05.2021 am inregistrat audio programul de hipno-psihoterapie si l-am denumit Ora de Vis. Pe 25 mai 2021 l-am postat pe site-ul cabinetului meu.Acest program audio este atent structurat iar inregistrarile sunt facute cu aparatura moderna si poate fi achizitionat intreg (12 sesiuni), sub forma modulelor (M1;M2;M3; M4), cat si ca sesiuni separate.Modalitatea de lucru cu el este descrisa aici.

 

Continut – dosarele programului de hipno-psihoterapie

Programul complet de hipno-psihoterapie are 26 de dosare de 40 de pagini, fiecare. Sunt 13 dosare pentru fiecare din cele două cicluri ale terapiei. Fiecare dosar conține discuțiile preliminare și explicatia științifică a tehnicilor create de autori (specialisti in domeniul hipno-psihoterapiei), pe lîngă tehnicile, scenariile psihoterapeutice și sugestiile directe, ale fiecărei sesiuni.În dosare sunt și informații tehnice pentru terapeut, pe unele dintre ele le comunic și clienților (dacă am timp), pe altele nu.

Informațiile pe care le dau, în cadrul sesiunilor de 120 minute, contribuie la:

 • realizarea unei mai bune stării de pasivitate de către client (informația dezanxieteaza),
 • starea de pasivitate crește receptivitatea la informația terapeutică (hipnopedie și terapie),
 • crește încrederea clientului în terapie (înțelege cum funcționează sugestoterapia) și în capacitatea lui de a rezolva ceea ce dorește să rezolve (eficacitate personală), in acel moment din viata lui.

 

Acest program de hipno-psihoterapie poate fi efectuat atat in sesiuni individuale, cu o durata de 2 ore, cat si in sesiuni de grup.In terapia de grup, cele 12 workshop-uri ale unui ciclu, pot fi efectuate in doua module de cate 18 ore, fiecare. Pentru cei care vor si a 13-a sesiune, un modul va dura 20 de ore.Fiecare workshop, din cadrul acestui program, dureaza, in terapia de grup, 3 ore.La sfarsit, participantii care vor si pot sa lucreze cu acest program, pot primi descrierea programului, materialele uitilizate, bibliografia.

 

Povestea (1.03.1998 – 1.06.2021)

Incepand cu 1 martie 1998, am lucrat in evaluare si selectie psihologica, in armata, la Centrul Militar Zonal/Judetean Constanta. In iulie 1999, cu acordul si la ordinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes (acum general), mi s-au creat toate conditiile necesare pentru a practica Trainingul autogen Schultz, cu cei care erau interesati sa invete o tehnica de relaxare celebra pentru a se elibera de stres si a se simti “absolut minunat”. Am lucrat, timp de 30 zile, cu un grup de 10 persoane, obtinand transa profunda, cu toti indicatorii transei, chiar din prima sedinta. Trainingul autogen Schultz l-am  efectuat pe structura unei sedinte de hipno-psihoterapie, cu mici scenarii psihoterapeutice si sugestii directe centrate pe obiectiv si am continuat sa-l practic apoi, ca hobby, pana in anul 2007, obtinand rezultate foarte bune. Intre anii 2007-2013, dupa ce am intrat la cursul de formare in psihoterapie -hipnoza clinica, tehnici de relaxare si terapie ericksoniana, am schimbat structura sedintelor de “pregatire”, am introdus testele de sugestibilitate, tehnicile de inductie a transei, scenarii psihoterapeutice lungi (rezultate din diferite combinari si adaptari ale scenariilor din literatura de specialitate), sugestii directe si indirecte centrate pe obiectiv, diferite tehnici din programarea neuro-lingvistica, tehnici din terapia cognitiv-comportamentala si din terapia ericksoniana.

 

Primul protocol complet al programului de hipno-psihoterapie (10.02.2013)

Intre anii 2006 – 2013, in timp ce lucram cu antrenamentul autogen Schultz si cu diferite scenarii psihoterapeutice in relaxare si hipnoza, am discutat foarte mult cu oamenii, intrebandu-i ce simt, ce informatii le-au venit in transa, observand ce shimbari au aparut in viata lor, si, treptat, cu ajutorul informatiilor primite de la ei, am structurat un program de hipnoterapie. Astfel, pe data de 10.02. 2013, am scris primul protocol complet al programului de hipno-psihoterapie (Ciclul I + Ciclul II;  90 minute/sesiune). Acest protocol l-am imbunatatit mereu si cu timpul, s-a transformat intr-o obisnuinta, chiar o deprindere, simtind, dupa fiecare sesiune, multumirea si uimirea pe care, probabil, o simti atunci cand ceea ce se intampla depaseste ceea ce te astepti la nivel constient, rational.

Intelepciunea interioara – transa inductorului si a indusului

In timpul terapiei, este ca si cum accesul la informatie este mai mare, lucrurile vin usor, sunt foarte simplu exprimate si foarte potrivite pentru acea persoana  si pentru acel moment din viata ei. In hipnoterapie, eu nu simt ca terpeutul este un ghid, ci cel mult un insotitor, poate doar o voce, desi de multe ori, ei nici vocea nu o mai aud. Terapeutul si tehnicile de hipnoza sunt un mijloc prin care se faciliteaza transmiterea unui dar.Terapeutul devine un fel de curier (“facilitator”) care aduce mesaje, stari, emotii. Oamenii traiesc experiente vindecatoare in transa. Mie imi place sa folosesc metafora barcagiului care te invita in barca lui pentru a te duce “dincolo”, pe celalalt mal al raului. Acolo traiesti diverse experiente si apoi revii, si barcagiul te aduce inapoi, acasa.

 

Prima versiune a programului de hipno-psihoterapie – versiunea 2017.

In urmatorii ani am continuat să dezvolt și să adaptez programul de hipno-psihoterapie al cărui prim protocol l-am finalizat în 10.02.2013, aplicându-l mai ales pe tulburările anxioase (anxietate generalizată, fobii, atacuri de panică), pe tulburările de stres (stres acut, stres cronic, tulburare de stres post-traumatic), pe tulburările depresive de intensitate ușoară și medie (reactive sau nevrotice) și pe tulburările de somn (insomnie), cu rezultate foarte bune.

Am folosit acest program și în terapia clienților cu dependențe de nicotină sau/și alcool sau în terapia celor care veneau pentru controlul greutății, adăugând în partea de specificitate a programului, tehnici, scenarii psihoterapeutice și sugestii directe centrate pe obiectiv. Rezultatele au fost încurajatoare.

Acest program s-a dezvoltat in permanenta si acum este foarte complex, interesant si foarte eficient.

 

Preluarea programului de catre psih. Victor Adrian Gavrilov

Perioada de experimentare personala a programului: 2 luni

In martie-aprilie 2013, fiul meu, psih. Victor Adian Gavrilov, a experimentat personal acest program de hipno-psihoterapie (ciclul I + ciclul II), din curiozitate (a fost “clientul” meu), si pentru ca i-a placut, s-a inscris in iunie 2013, la Facultatea de Psihologie. In al 3-lea an de facultate a inceput si cursul de formare in psihoterapie-hipnoza clinica, relaxare si terapie ericksoniana (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu).

Perioada de voluntariat: 2 ani

In perioada 2015 – 2016, a repetat gratuit sedintele de hipnoterapie din cadrul programului cu acei clienti ai mei care au dorit acest lucru. Astfel, a putut sa descriestructura programului de hipno-psihoterapie (doar ciclul I al terapiei) in lucrarea lui de licenta.

Perioada de dezvoltare si personalizare a programului (2017 – 2021)

In anul 2017, a deschis propriul lui cabinet de psihologie si a inceput sa lucreze cu programului meu de hipno-psihoterapie, adaptandu-l in maniera proprie, atat siesi cat si clientilor lui.

A descris acest lucru (ce face si ce spune terapeutul in fiecare sedinta, din cele 13 sedinte ale ciclului I) in lucrarea lui de  disertatie pe care a sustinut-o, in anul 2018, la finalizarea studiilor de masterat (“Psihologie clinica, evaluare si interventie terapeutica”).

Cele doua lucrari sunt complementare.

Programul de hipno-psihoterapie l-a descris pe scurt si in prezentarea cazului A.T. la interviul pentru schimbare de treapta, practicant autonom – pe care l-a sustinut la Colegiul Psihologilor din Romania – cu comisia de psihologie clinica si psihoterapie – la data de 14.06.2019.

In acest moment exista doua variante ale programului de hipno-psihoterapie, a mea si a lui, intrucat fiecare dintre noi a dezvoltat versiunea din 2015 a programului meu de hipno-psihoterapie, in felul in care a considerat de cuviinta.Programul poate fi aplicat atat la nivel de tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (pentru psihologii clinicieni si pentru acei hipno-psihoterapeuti care nu au o abilitate dezvoltata de a induce transe profunde –“mica hipnoza”) cat si ca hipnopsihoterapie (“pregatire” pentru hipnoza, teste de sugestibilitate, inductii hipnotice directe si indirecte, conceptualizarea cazurilor, discutii preliminare adecvate si adaptate – pentru psihologii care au specializare in hipno-psihoterapie si care, totodata, pot sa induca transe profunde, extrem de eficiente: “marea hipnoza”). Atat eu cat si fiul meu lucram cu acest program de hipno-psihoterapie la nivel de transe profunde (“marea hipnoza”= psihoterapie in “somn hipnotic”, “somn cu focar de veghe”- Pavlov). De aceea ne place sa numim acest tip de terapie “psihoterapie hipnotica”  O sesiune completa de hipno-psihoterapie cuprinde o relaxare cu tehnici (hipnopedie) si o relaxare profunda cu experiente (hipnopedie + hipnoterapie).

 

A doua versiune a programului de hipno-psihoterapie – versiunea 2020

Intre anii 2018-2020, pentru că depășeam timpul și în cazul ședințelor de 90 minute, am trecut la sesiunile de 120 minute, cu care am lucrat intre 01.06.2018 – 18.03.2020. Întrucât am avut senzația că am ceva mai mult timp, am îmbogățit programul cu scenarii „opționale”, si astfel am structurat si am consolidat a doua versiune. Pe 18.03.2020 s-a declarat starea de urgență din cauza “pandemiei de covid-19”, stare care a durat 3 luni. Am profitat de aceasta pauza binevenita si m-am odihnit din plin.

După cele 3 luni de pauză, am hotărât să fragmentez sesiunile de două ore, astfel încât să pot sa lucrez cu ședințe de 45 minute.
Astfel o sesiune de 120 min era împărțită în:

 • 45 minute: tehnici de relaxare cu imagerie dirijată (efectuate în poziția șezînd pe fotoliu);
 • 45 minute: relaxare profundă cu scenarii psihoterapeutice (experiențe trăite în transa hipnotică în poziția decubit dorsal, pe canapea);
 • 30 minute: discutii preliminare.

Fiecare din primele doua părți contine, la sfârșit, sugestii directe centrate pe obiectiv. În felul acesta am introdus repetiția în programul de hipno-psihoterapie.  Repetiția este extrem de benefică mai ales în cazul tehnicilor din hipnoză tradițională.Clienții pot să prelungească  orice ședința cu 30 minute, pentru informații (75 min/sedinta). Pot să solicite chiar și ședințe fără tehnici relaxare, doar pentru discuții legate de experienta traita in timpul terapiei (50 minute/sedinta).

 

Cei care doresc, pot sa faca si ciclul II al programului de hipno-psihoterapie.

Acest ciclu contine si el 13 sesiuni si este centrat pe relatii in toate planurile: cuplu, familial, profesional, social, spiritual.

Mai multe variante de lucru sunt descrise aici.

Toate materialele utilizate sunt strict profesionale. Am ales, din literatură de specialitate, acele materiale care mi-au plăcut mai mult, pe care le-am considerat mai interesante și s-au dovedit foarte eficiente.

Am citit tot ce a apărut în România legat de relaxare, hipnoză, hipnoterapie, și, bineînțeles, am citit toate materialele date de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu la cursul de formare în hipnoză clinică și terapie ericksoniana. Mie mi-a plăcut foarte mult acest curs și, personal, îl consider cel mai bun curs din România în domeniul hipno-psihoterapiei.

Fiul meu, psiholog Victor Adrian Gavrilov, lucrează deja din anul 2015 cu programul meu de hipnopsihoterapie, pe care l-a adaptat în manieră personală, atât sieși cât și clienților lui. Are rezultate bune și este foarte mulțumit.

Acum există două variante ale programului de hipno-psihoterapie, varianta mea si varianta  fiului meu, psih. Victor Adrian Gavrilov si ambele sunt foarte eficiente.

Terapeutii isi pot structura propriile programe de hipno-psihoterapie pe care pot apoi sa le adapteze fiecarui client in parte, in functie de nevoile lui specifice. Odata ce programul a fost structurat, este nevoie de timp pentru a-l transforma in deprindere care se va desfasura oarecum de la sine, dar nu fara un anumit control. Acest program il vor imbunatati mereu. Astfel pot sa reuseasca sa fie printre cei 20% buni profesionisti, si chiar printre cei 10% foarte buni profesionisti (aici talentul, vocatia si entuziasmul sunt conditii sine qua non).

Curba lui Gauss, pentru performanta profesionala:

10% – foarte incompetenti.

20% – incompetenti.

40% – moderat competenti.

20% – competenti.

10% –  foarte competenti.

 

Planuri de viitor

In viitor, doresc să lucrez mai mult în mediul online, și numai uneori în cabinet, întrucât programul de hipno-psihoterapie pe care l-am structurat se pretează foarte bine să fie efectuat în această varianta.

Intrucat ciclul I al terapiei l-am inregistrat deja audio si poate fi achizitionat de oricine doreste la un pret mult mai accesibil doresc sa lucrez in cabinet (sau online) numai cu ciclul II al programului de hipno-psihoterapie, si cu cele doua programe de terapii in relaxare:

Oricine doreste sa faca ciclul I al programului de hipno-psihoterapie, in cabinet (sau online), poate face asta programandu-se la fiul meu, psiholog Victor Adrian Gavrilov.

Doresc, de asemenea, să scurtez destul de mult timpul de muncă, în favoarea timpului acordat propriei mele vieți personale.

 

 

 

Dosare program de hipnopsihoterapie, 01.06.1999-01.06.2021

 

Dosarele programului de psihoterapie sugestiva, 21.12.2021-27.12.2021

 

Vreau sa fiu fericit

Tags: No tags

Comments are closed.