programul de hipno-psihoterapie

Despre programul de hipno-psihoterapie ORA DE VIS

” – Atunci de ce avem nevoie?

– De o inima.”

Anthony de Mello

„Intelepciune la minut”

Hipno-psihoterapia

ORA DE VIS

PROGRAM DE HIPNO-PSIHOTERAPIE

Interventie terapeutica

„Inconstientul este cel care ne indica drumul corect de urmat, el este cel care ne arata, prin imagini, calea pentru a ne implini vocatia.

Calea o gasim cu ajutorul inimii, mai precis a intuitiei de natura inconstienta.”

Th. Robles

 

Studiile arată că asocierea hipnozei  cu un protocol terapeutic specific (de ex. CBT, ACT, etc) poate spori eficienţa intervenţiei terapeutice cu până la 70%.

Abordare terapeutica de tipul pas cu pas – protocol de tratament.

 

Programul de hipno-psihoterapie  pe care eu l-am structurat este centrat pe:

 • eliberarea de stres (stres acut, stres cronic, tulburarea de stres posttraumatic, etc), de emotiile negative provocate de stres (frica, furie, tristete, etc),
 • eliminarea simptomelor din tulburarile de tip anxios si depresiv.

Programul are in vedere clarificarea obiectivelor de viata si activarea resurselor necesare atingerii lor. Este o psihoterapie centrata pe obiectiv realizata in hipnoza fractionata.

 

Structura programului de hipno-psihoterapie:

 1. Ciclul I: 11 sesiuni de terapie in relaxare si hipnoza  + 2 sedinte de pregatire.
 2. Ciclul II: 13 sesiuni de hipnoterapie.
 3. Programe speciale: 11 sesiuni de hipnoterapie.
 4. Micro-programe de terapie pentru unele tulburari psiho-somatice.

 

Dosarele programului de hipno-psihoterapie

Programul complet de hipno-psihoterapie are 26 de dosare de 40 de pagini, fiecare. Sunt 13 dosare pentru fiecare din cele două cicluri ale terapiei. Fiecare dosar conține discuțiile preliminare și explicatia științifică a tehnicilor create de autori (specialisti in domeniul hipno-psihoterapiei), pe lîngă tehnicile, scenariile psihoterapeutice și sugestiile directe, ale fiecărei sesiuni. În dosare sunt și informații tehnice pentru terapeut, pe unele dintre ele le comunic și clienților (dacă am timp), pe altele nu.

Informațiile pe care le dau, în cadrul sesiunilor de 100 minute, contribuie la:

 • realizarea unei mai bune stări de pasivitate de către client (informația dezanxieteaza),
 • starea de pasivitate (devii „observator”) crește receptivitatea la informația terapeutică (hipnopedie și terapie),
 • crește încrederea clientului în terapie (înțelege cum funcționează sugestoterapia) și în capacitatea lui de a rezolva ceea ce dorește să rezolve (eficacitate personală), in acel moment din viata lui.

Acest program de hipno-psihoterapie poate fi efectuat atat in sesiuni individuale, cu o durata de 2 ore, cat si in sesiuni de grup. In terapia de grup, cele 12 workshop-uri ale unui ciclu, pot fi efectuate in doua module de cate 18 ore, fiecare. Pentru cei care vor si a 13-a sesiune, un modul va dura 20 de ore. Fiecare workshop, din cadrul acestui program, dureaza, in terapia de grup, 3 ore. La sfarsit, participantii care vor si pot sa lucreze cu acest program, pot primi descrierea programului, materialele uitilizate, bibliografia.

 

Sedintele de terapie au un trunchi de baza si o parte de specificitate.

1.Discutiile preliminare

In trunchiul de baza  –  discutiile preliminare contin obiectivele scenariilor pe care le aplicam in respectiva sedinta si unele informatii pe care este necesar sa le dam inainte de a induce transa hipnotica. Aceste informatii sunt prestabilite de autorii scenariilor si tehnicilor pe care le folosim in acea sesiune. Intr-o sesiune noi folosim aprox. 5-6 scenarii, in afara de sugestiile directe din hipnoza traditionala. In partea de specificitate –  discutiile preliminare sunt centrate pe istoria personala. Aceste discutii sunt foarte diferite de la om la om.

2.Hipnoterapia 

Trunchiul de baza contine scenarii extrem de importante care contribuie la realizarea unei fundatii solide pe care se construieste apoi partea de specificitate unde ne centram pe nevoile clientului cu problemele sale specifice si cu personalitatea sa unica.Partea de specificitate, care se realizeaza in relaxare si hipnoza, poate fi adaptata pentru orice tulburare psiho-emotionala sau/si psiho-somatica. Aceste structuri ce tin de obiectivul dvs specific, pot fi incluse si in programele de psihoterapie sugestiva/sugestoterapie.

Acum am deja create structuri, in partea de specificitate, pentru: insomnie, fobii, anxietate, atacuri de panica, depresie, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) durere cronica, astm bronsic, alergii, cancer, adictii (dependente); tutun, alcool, droguri, jocuri de noroc; programul de hipno-psihoterapie are efecte extraordinare pentru cei care doresc sa se elibereze de dependenta de droguri. tulburarile de comportament alimentar, disfunctii sexuale, relatii de cuplu disfunctionale, nasterea fara dureri cu ajutorul hipnozei, hipnoza pentru performanta sportiva.

Ciclul  I al programului de hipno-psihoterapie cuprinde 13 sesiuni.

 • 2 sesiuni de pregatire.
 • 10 sesiuni de hipnoterapie – contin, fiecare: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata + hipnoterapie ericksoniana.
 • 1 sesiune sugestoterapie – contine: tehnici de relaxare cu imagerie dirijata  + training autogen Schultz / psihoterapie sugestiva.

 

Versiunea 2015-2017 era structurata pe schema unor ateliere de lucru:

 • discutii preliminare (20 min.)
 • trairea experientelor in stare de relaxare (45 min.) si hipnoza (45 min.)
 • discutii post-transa (10 min.)

 

Variante hipno-psihoterapeutice 

In acest moment avem strucurate protocoale pentru urmatoarele terapii in relaxare si hipnoza:

1.Tehnici de relaxare cu imagerie dirijata („relaxarea”) – 50 min/sedinta

2.Hipnoterapia clasica si moderna, ericksoniana („transa”):

3.Terapii de relaxare

 

 

O alta lume

Totul a inceput cu celebra tehnica de relaxare „Training autogen” a psihiatrului german I.H. Schultz, pe care am efectuat-o pe structura unei sedinte de hipno-terapie (iunie 1999) si cu care am lucrat timp de o luna (iulie 1999) in Centrul Militar Judetean Constanta, cu sprijinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes, care si-a dat acordul si a ordonat sa mi se asigure toate conditiile de care aveam nevoie (sala mare, saltele, paturi, panza de camuflaj la ferestre, muzica de relaxare, liniste, sa nu fiu deranjata in niciun fel), iar intreaga activitate sa fie monitorizata de medicul Centrului militar, colonelul Nicolae Tomescu. Organizare de tip militar.

Comandant, colonel Oscar Benes:

 • „V-am chemat ca sa va spun ca sunt de acord. Eu ies acum din sala dar voi ramaneti ca sa va explice d-na psiholog despre ce este vorba.”
 • „Am vrut sa te las singura cu ei ca sa fi relaxata si sa vorbesti lejer.”

Colonel doctor Nicolae Tomescu:

 • „X si-ar dori mult sa participe dar are probleme mari cu inima. Comandantul a zis sa fim precauti, acum, la inceput.”

Antrenamentul autogen Schultz eu l-am invatat in facultate, la cursul de Sugestie si sugestibilitate, tinut de d-na prof. univ. dr. Irina Holdevici:

 • „Eu nu inteleg lipsa de generozitate a unora care vor sa fie psihologi.”

Mi-a folosit mult, atunci cand am structurat sedintele de psihoterapie sugestiva, cartea „Sugestie si hipnoza” a d-lui prof. univ. dr. Ion Dafinoiu.

 • „Nu confundati profesorul cu terapeutul si cu omul. Sunt trei roluri diferite.”

Simt nevoia sa multumesc tuturor profesorilor mei de la facultate (toti erau profesori la Universitatea din Bucuresti) de care pot spune ca m-am indragostit. Au fost un fel de stalpi in aceasta lume extraordinara, plina de iubire!

Multumesc d-lui prof. univ. dr. Mielu Zlate a carui excelenta cu adevarat m-a incantat!

 • „Secretul succesului sta in organizare.” Zambet larg, privire in ochi!

Multumesc d-lui prof. univ. dr. Aculin Cazacu, decanul Facultatii de psihologie, pentru ca a facut tot ceea ce a fost posibil pentru ca noi sa avem cele mai bune conditii sa invatam de la cei mai buni. A amplificat la maxim resursa cea mai valoroasa pe care o aveam: iubirea!

 • „Sa nu confundam visele cu realitatea!  Pentru ca asta inseamna paranoia. Dar daca visul este frumos… ne putem indragosti… si atunci el poate deveni realitate.”

O lume a iubirii!

„Imaginatia este inceputul creatiei” 

George Bernard Shaw

Povestea (1.03.1998 – 1.06.2021)

Incepand cu 1 martie 1998, am lucrat in evaluare si selectie psihologica, in armata, la Centrul Militar Zonal/Judetean Constanta. In iulie 1999, cu acordul si la ordinul comandantului centrului militar, colonelul Oscar Ioan Benes (acum general), mi s-au creat toate conditiile necesare pentru a practica Training-ul autogen Schultz, cu cei care erau interesati sa invete o tehnica de relaxare celebra pentru a se elibera de stres si a se simti “absolut minunat”. Am lucrat, timp de 30 zile, cu un grup de 10 persoane, obtinand transa profunda, cu toti indicatorii transei, chiar din prima sedinta. Trainingul autogen Schultz l-am  efectuat pe structura unei sedinte de hipno-psihoterapie, cu mici scenarii psihoterapeutice si sugestii directe centrate pe obiectiv si am continuat sa-l practic apoi, ca hobby, pana in anul 2007, obtinand rezultate foarte bune.

Intre anii 2007-2011 am mers la cursul de formare in psihoterapie – hipnoza clinica, tehnici de relaxare si terapie ericksoniana – tinut de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu, curs care mi-a oferit exact ce aveam nevoie, in acea perioada a vietii mele, mi-a venit „manusa”, cum se spune, probabil si datorita faptului ca dl. profesor Dafinoiu a fost in primul rand practician, lucrand 14 ani (1976-1990) la spitalul clinic Dr. C. Davila din Bucuresti. Astfel a avut marea sansa sa-l cunoasca pe profesorul univ. dr. Vladimir Gheorghiu care era foarte interesat de domeniul sugestiei si al hipnozei – si asta cred ca l-a influentat foarte mult in cariera sa. In domeniul universitar dl. prof. Ion Dafinoiu a parcurs toate treptele posibile si a scris carti de specialitate foarte importante.

Si pentru ca l-am admirat pentru multe lucruri, micile incurajari venite de la dansul au contat pentru mine enorm. Inca il vad, foarte clar, in mintea mea, cu un zambet luminos pe fata, in timp ce se plimba in jurul meu si al colegei cu care lucram, ridicand degetul mare de la mana dreapta in semn de OK… Un practician!

In primul an al cursului de formare am schimbat structura sedintelor de pregatire (am vorbit despre hipnoza si nu despre antrenamentul autogen), am introdus testele de sugestibilitate, tehnicile de inductie (directive si nondirective) a transei, scenarii psihoterapeutice lungi (rezultate din diferite combinari si adaptari ale scenariilor din literatura de specialitate), sugestii directe si indirecte centrate pe obiectiv, diferite tehnici din programarea neuro-lingvistica, tehnici din terapia cognitiv-comportamentala si din terapia ericksoniana. Nu m-am gandit nicio clipa sa fac un program de hipnoterapie, el s-a structurat in timp, oarecum de la sine („a crescut ca un copil”). Am pornit de la intrebarea simpla „Ce fac azi?, intrebare pe care mi-am pus-o inaintea fiecarei sedinte, de nenumarate ori. Scriam structura pe un biletel (inductii, aprofundari, tehnici, scenarii, sugestii directe si indirecte, iesirea din transa, – notand pagina), iar dedesubtul biletelului, puneam cartile respective. La un moment dat am observat ca structura incepe sa se stabilizeze… „Interesant!” mi -am zis – si am continuat.

Astfel, incetul cu incetul, in urmatorii ani, facand tot felul de experimente, lucrand cu oamenii, observand ce se intampla si discutand cu ei, a aparut acest program foarte complex de hipno-psihoterapie de care personal sunt foarte multumita si destul de incantata.

Programul de relaxare autogena Schultz :

 

 

„Doar cu o poveste poți înlocui o alta poveste.”

Nassim Nicholas Taleb

Primul protocol complet

La inceput am continuat sa lucrez cu antrenamentul autogen Schultz insa foarte repede, l-am inlocuit cu o tehnica de inductie a transei prin relaxare musculara progresiva si am  inceput sa adaug diferite scenarii psihoterapeutice, specifice terapiilor in relaxare si hipnoza. Am discutat foarte mult cu oamenii, intrebandu-i ce simt, ce informatii le-au venit in transa, observand ce shimbari au aparut in viata lor, si, treptat, cu ajutorul informatiilor primite de la ei, am structurat un program de hipnoterapie.

Astfel, pe data de 10.02. 2013, am scris primul protocol complet al programului de hipno-psihoterapie cu care lucram deja de 4 ani:

 • Ciclul I + Ciclul II (relaxarea cu tehnici + transa cu experiente (90 minute/sesiune)
 • plus diverse micro-programe pentru partea de specificitate.

Acest protocol l-am imbunatatit mereu si, cu timpul, am dobandit obisnuinta de a lucra cu el, obisnuinta ce s-a transformat intr-o deprindere, simtind, dupa fiecare sesiune, multumirea si uimirea pe care, probabil, o simte cineva atunci cand ceea ce se intampla depaseste ceea ce se asteapta la nivel constient, rational. Ca si cum in noi ar fi o parte care stie foarte bine ce trebuie facut, in acel moment si pentru acea persoana. Si totul vine, nu stiu cum, de la sine.

Exista in noi o intelepciunea interioara, la care avem mai usor acces atunci cand suntem in transa: transa inductorului si transa indusului. In timpul hipnoterapiei, este ca si cum accesul la informatie este mai mare, lucrurile vin usor, sunt foarte simplu exprimate si foarte potrivite pentru acea persoana si pentru acel moment din viata ei.

In hipnoterapie, eu nu simt ca terpeutul este un ghid, ci cel mult un insotitor, poate doar o voce, desi de multe ori, ei nici vocea nu o mai aud.Terapeutul si tehnicile de hipnoza le consider mijloace prin care se faciliteaza transmiterea unui dar. Terapeutul devine un instrument, un fel de curier („facilitator”) care ajuta la transmiterea unor mesaje, trairea unor stari, activarea unor emotii. Oamenii traiesc experiente vindecatoare in transa. Mie imi place sa folosesc metafora luntrasului care, atunci cand doresti, te invita in barca lui pentru a te duce „dincolo”, pe celalalt mal al raului. Acolo traiesti diverse experiente si apoi revii, imbogatit, si luntrasul te aduce inapoi, acasa, unde vei face acele schimbari pe care le consideri mai potrivite pentru tine. Poti si sa nu faci nimic, dar asta m-ar surprinde foarte mult!

Programul audio Ora de Vis – versiunea 2014: Ciclul 1Ciclul 2Programe specialeMicroprogram de terapie pentru unele tulburari psihosomatice.Toate aceste inregistrari sunt live.

Ora de vis – versiunea 2017

In urmatorii ani am continuat să dezvolt și să adaptez programul de hipno-psihoterapie al cărui prim protocol l-am finalizat în 10.02.2013, aplicându-l mai ales pe tulburările anxioase (anxietate generalizată, fobii, atacuri de panică), pe tulburările de stres (stres acut, stres cronic, tulburare de stres post-traumatic), pe tulburările depresive de intensitate ușoară și medie (reactive sau nevrotice) și pe tulburările de somn (insomnie), cu rezultate foarte bune.

Am folosit acest program și în terapia clienților cu dependențe de nicotină sau/și alcool sau în terapia celor care veneau pentru controlul greutății, adăugând în partea de specificitate a programului, tehnici, scenarii psihoterapeutice și sugestii directe centrate pe obiectiv. Rezultatele au fost încurajatoare.

Acest program s-a dezvoltat in permanenta si acum este foarte complex, interesant si foarte eficient.

 

 

Preluarea programului de catre psiholog psihoterapeut Victor Adrian Gavrilov

Perioada de experimentare personala a programului: 2 luni.

In perioada 01.04.2013 -01.06.2013, fiul meu mai mic,  psih. Victor Adian Gavrilov, a experimentat personal acest program de hipno-psihoterapie (ciclul I + ciclul II), din curiozitate (a fost “clientul” meu), si pentru ca i-a placut, s-a inscris in iunie 2013, la Facultatea de Psihologie. In al 3-lea an de facultate a inceput si cursul de formare in psihoterapie – hipnoza clinica, tehnici de relaxare si terapie ericksoniana (prof. univ. dr. Ion Dafinoiu).

Perioada de voluntariat: 2 ani

In perioada 2015 – 2016, a repetat gratuit sedintele de hipnoterapie din cadrul programului cu acei clienti ai mei care au dorit acest lucru. Astfel, a putut sa descrie structura programului de hipno-psihoterapie (doar ciclul I al terapiei) in lucrarea de licenta pe care a sustinut-o la examenul de absolvire a facultatii de psihologie.

Aceasta a fost prima lucrare in care apare structura versiunii programului din 2015 – 2017 (100 de texte: tehnici, scenarii, sugestii directe).

Perioada de dezvoltare si personalizare a programului: 5 ani (2017 – 2022)

In anul 2017, a deschis propriul lui cabinet de psihologie si a inceput sa lucreze cu programului meu de hipno-psihoterapie, adaptandu-l in maniera proprie, atat siesi cat si clientilor lui.

Apoi a descris ce face si ce spune terapeutul in fiecare sesiune, din cele 13 sesiuni ale ciclului I, in lucrarea de  disertatie pe care a sustinut-o, in anul 2018, la finalizarea studiilor de masterat (“Psihologie clinica, evaluare si interventie terapeutica”).

Aceasta a fost a doua lucrare in care apare completarea versiunii programului din 2015 – 2017 descrisa in lucrarea de licenta (ce face si ce spune terapeutul).Cele doua lucrari sunt complementare.

Programul de hipno-psihoterapie cu care lucreaza in cabinet l-a descris pe scurt si in prezentarea cazului A.T. la interviul pentru schimbare de treapta (practicant autonom) pe care l-a sustinut la Colegiul Psihologilor din Romania cu comisia de psihologie clinica si psihoterapie, in data de 14.06.2019.

Si el a inregistrat audio ambele cicluri (Ciclulu I + Ciclul II) ale terapiei (in versiunea lui) si puteti sa achizitionati orice sesiune doriti de aici.

Vocea lui: Imagineaza-tiDespre hipnoza.

 

Ora de vis – versiunea 2020

Intre anii 2018-2020, pentru că depășeam timpul și în cazul ședințelor de 90 minute, am trecut la sesiunile de 120 minute, cu care am lucrat intre 01.06.2018 – 18.03.2020. Întrucât am avut senzația că am ceva mai mult timp, am îmbogățit programul cu scenarii „opționale” (in functie de obiectivul specific), si astfel am structurat si am consolidat a doua versiune.

Pe 18.03.2020 s-a declarat starea de urgență din cauza „pandemiei de covid-19”, stare care a durat 3 luni. După cele 3 luni de pauză, am hotărât să fragmentez sesiunile de două ore, astfel încât să pot sa lucrez cu ședințe de 50 minute, efectuate in zile diferite, ca sa micsorez timpul petrecut de clienti in cabinet, avand in vedere restrictiile existente in acea perioada.

 • tehnici de relaxare cu imagerie dirijată – efectuate în poziția șezînd pe fotoliu („relaxarea cu tehnici”).
 • relaxare profundă cu scenarii psihoterapeutice – experiențe trăite în transa hipnotică în poziția decubit dorsal, pe canapea („transa cu experiente”).

Ciclul II al programului de hipno-psihoterapie a fost structurat intr-o perioada mai lunga insa l-am inregistrat audio intre 16.01.2023 – 23.02.2023. Cei care doresc doar un program pentru dezvoltatre si evolutie personala, pot lucra direct cu Ciclul II – versiunea 2020, care are incluse repetitiile si de aceea se poate lucra foarte usor cu el (chiar daca nu au parcurs ciclul I al programului de terapie).

 

Concluzii

Am citit tot ce a apărut în România legat de relaxare, hipnoză, hipnoterapie, și, bineînțeles, am citit toate materialele date de prof. univ. dr. Ion Dafinoiu la cursul de formare în hipnoză clinică și terapie ericksoniana. Mie mi-a placut foarte mult acest curs, mi-a venit „manusa”, cum se spune, si, personal, il consider cel  mai bun curs de hipno-psihoterapie din Romania.

In ce priveste programul de hipno-psihoterapie pe care l-am structurat, toate materialele utilizate sunt strict profesionale. Am ales, din literatură de specialitate, acele materiale care mi-au plăcut cel mai mult, pe care le-am considerat mai interesante și care s-au dovedit foarte eficiente. Arhitectura programului – ce materiale am ales sa folosesc, modul cum le-am imbinat – imi apartine in intregime. Programul de hipno-psihoterapie poate fi aplicat atat la nivel de tehnici de relaxare cu imagerie dirijata (pentru psihologii clinicieni si pentru acei hipno-psihoterapeuti care nu au o abilitate dezvoltata de a induce transe profunde –“mica hipnoza”) cat si ca hipno-psihoterapie (“pregatire” pentru hipnoza, teste de sugestibilitate, inductii hipnotice directe si indirecte, conceptualizarea cazurilor, discutii preliminare adecvate si adaptate) pentru psihologii care au specializare in hipno-psihoterapie si care, totodata, pot sa induca transe profunde, extrem de eficiente: “marea hipnoza”.

Fiul meu, psiholog Victor Adrian Gavrilov, lucrează deja din anul 2015 cu programul meu de hipno-psihoterapie, pe care l-a adaptat în manieră personală, atât sieși cât și clienților lui. Are rezultate bune și este foarte mulțumit.In acest moment exista doua variante ale programului de hipno-psihoterapie, a mea si a lui, intrucat fiecare dintre noi a dezvoltat versiunea din 2015 a programului meu de hipno-psihoterapie, in felul in care a considerat de cuviinta. Atat eu cat si fiul meu lucram cu acest program de hipno-psihoterapie la nivel de transe profunde (“marea hipnoza”= psihoterapie in “somn hipnotic”, transa profunda de tip somnambulic, „somn cu focar de veghe”- Pavlov). De aceea ne place sa numim acest tip de terapie „psihoterapie hipnotica”.

Impreuna cu fiul meu cel mare, Gabriel Alexandru Gavrilov, care este programator si pasionat de meseria lui, Victor a construit cele doua site-uri ale cabinetelor noastre si am expus acolo programele audio de terapie. Am incercat sa explicam, fiecare pe site-ul lui, si in stilul caracteristic fiecaruia, ce facem si cum pot sa lucreze oamenii astfel incat sa obtina efecte maxime.

Sunt recunoscatoare pentru cei doi copii ai mei, minunati, si, destul de mult dupa ei, pentru aceste programe de terapie.

Nicoleta Boghianu

15.05.2024 

Planuri de viitor

 

Tags: No tags

Comments are closed.